Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
opinie

De Week | Anoniempje en de academische gemeenschap

Henk Strikkers,
23 februari 2016 - 13:04

Iedere revolutie ontaardt uiteindelijk ofwel in een bloedbad, ofwel in oeverloos gewauwel en minieme beleidswijzigingen. Een jaar na het begin van de Maagdenhuisbezetting lijkt het erop dat die kleine revolutie op het tweede resultaat afstevent.

De Wet versterking bestuurskracht, die Bussemaker al drie jaar in voorbereiding had, werd vorige week door de Tweede Kamer aangenomen. Toegegeven, de medezeggenschap wordt in het voorstel daadwerkelijk versterkt, maar in zulke beperkte mate dat het een nieuwe bezetting waarschijnlijk niet in de weg zal staan.


Ook bij de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen heeft het gewauwel de overhand en ontstond een enorme hoop bureaucratie en papierwerk. Er zijn maar liefst 79 verbeterpunten opgesteld die stuk voor stuk gemonitord moeten worden. Veruit de meeste punten op die lijst zijn inmiddels ‘onderwerp van overleg’. Hoe bureaucratisch wil je het hebben? Gelukkig was er nog een lid van de ondernemingsraad dat een beetje vuur in de discussie wist te brengen: ‘Geef ons in godsnaam geld voor docenten,’ proclameerde hij in de hoop dat de aanwezigen zijn enthousiasme zouden overnemen. Het was tevergeefs: het bleef rustig op de Roeterseilandcampus.

Foto: @liev (Twitter)

Dat is met geen mogelijkheid te zeggen over de discussies op Folia.nl. Daar worden de laatste tijd steeds heftiger verbale vendetta’s uitgevochten. Dat is ook de Centrale Ondernemingsraad (COR) opgevallen. ‘De COR leest de reacties onder Folia-artikelen en baseert daarop wat “de academische gemeenschap” vindt,’ wist een COR-lid te melden bij een Rethink-vergadering. Mocht u de komende tijd kennismaken met een aantal nieuwe Folia-reaguurders, dan zijn dat waarschijnlijk leden van de actiegroepen. Vorige week verscheen namelijk een bijzondere oproep. ‘Het is daarom van belang om met wat mensen anoniem (!!) reacties te gaan plaatsen onder Folia-artikelen, gewoon positieve dingen als tegengeluid tegen de Han van der Maas’en van de wereld.’


Waar iedereen blij is dat de discussie over de vooruitgang van de UvA inmiddels is ontdaan van bivakmutsen, lijken die nu online weer over de gezichten te worden getrokken. Wellicht gebeurt dat vanwege het afstudeerproject van de eveneens anonieme ‘kraker Koert’, die een kraakhandleiding schreef waarover de VVD zowel in de Amsterdamse raad als in de Tweede Kamer al boze vragen stelde. Wij wachten inmiddels op de eerste Kamervragen van VVD’er Pieter Duisenberg naar aanleiding van Folia.nl-reacties.