Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: -JvL- (cc, via Flickr)
actueel

Zes vragen en antwoorden over de Wet versterking bestuurskracht

Henk Strikkers,
16 februari 2016 - 15:08

Vanmiddag stemde een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel Versterking Bestuurskracht van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Wat gaat er daadwerkelijk veranderen?

Wat gebeurde er vandaag?

Zoals gezegd stemde de Tweede  Kamer vanmiddag in met de Wet Versterking Bestuurskracht, waarmee de medezeggenschap meer te zeggen moet krijgen in het onderwijs. Het is de wet die Jet Bussemaker aankondigde toen ze tijdens de Maagdenhuisbezetting zei dat de actievoerders ‘zeker een punt’ hadden.

 

Worden de universiteiten en hogescholen dan daadwerkelijk gedemocratiseerd en gedecentraliseerd?
Nee. Althans, slechts op kleine schaal. Hoewel de Landelijke Studentenvakbond en het Interstedelijk Studenten Overleg voorzichtig optimistisch waren over het wetsvoorstel, was de Asva studentenunie zwaar teleurgesteld. ‘De uitspraak is een deceptie voor de Amsterdamse student,’ zo stelt Asva in een verklaring. ‘De veranderingen die door de Tweede Kamer zijn goedgekeurd dragen nauwelijks bij aan het democratiseren van de universiteit en hogeschool.’

 

Wat gaat er dan daadwerkelijk veranderen?

Naast een aantal veranderingen in het middelbaar beroepsonderwijs, basisonderwijs en voortgezet onderwijs zijn er in het hoger onderwijs een aantal wijzigingen waarvan de meest ingrijpende weinig met bestuurskracht te maken hebben. Zo mogen toetsresultaten niet langer zonder goede reden na een bepaalde tijd vervallen en wordt het voor studenten die fulltime besturen mogelijk om een jaar ingeschreven te staan zonder collegegeld te betalen.

 

En de medezeggenschap dan?

Opleidingscommissies krijgen op bepaalde punten instemmingsrechten, waardoor ze volwaardige medezeggenschapsorganen worden. Daarnaast krijgt het College van Bestuur een informatieplicht ten opzichte van de medezeggenschap, wordt wettelijk vastgelegd dat medezeggenschappers meer faciliteiten krijgen en komt er bij hogescholen de mogelijkheid om een student-assessor in faculteitsbesturen te benoemen. Bij universiteiten bestond die mogelijkheid al.

 

Eerder ging het toch over gekozen bestuurders en instemmingsrechten op het collegegeld, afschaffing van studies en het bindend studieadvies?

Inderdaad. Vorige week werden echter 51 van de 57 ingediende amendementen door een tot op het bot verdeelde Tweede Kamer weggestemd, de meeste met een minieme meerderheid. De linkse partijen, D66 en wat kleine fracties wilden een vergaande democratisering van universiteiten en hogescholen, maar dolven het onderspit. Er mag voortaan wel een student en een docent in de sollicatiecommissie voor bestuursleden plaatsnemen.

 

Wanneer worden die wijzigingen doorgevoerd?

Voorlopig nog niet. Nu de Tweede Kamer met de wet heeft ingestemd, gaat minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ermee naar de Eerste Kamer. Enkel de PVV, de SGP en Bontes-Van Klaveren stemden in de Tweede Kamer tegen het voorstel. Wanneer de stemverhoudingen in de Eerste Kamer hetzelfde zijn als in de Tweede Kamer, zal het voorstel het ook daar gemakkelijk halen. Het zal overigens nog een aantal weken, dan wel maanden duren voordat de Eerste Kamer daadwerkelijk over het voorstel zal stemmen.