Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Alan Levine (PxHere)
opinie

‘Proctoring maakt inbreuk op onze privacy en moet afgeschaft worden’

Jacco Bos,
28 mei 2020 - 11:59

Een surveillant kun je nog in de ogen kijken, maar bij proctoring heb je geen idee wie er in je kamer kijkt, schrijft student Jacco Bos. Hij vindt dat online surveillance een te grote inbreuk maakt op de privacy van studenten. ‘Het zou de UvA sieren om in het belang van haar studenten te handelen en het proctoring af te schaffen.’

De afgelopen tien jaar zijn wij bereid om ons privéleven steeds meer bloot te geven. Waar je vroeger nog anoniem kon surfen op het internet, is het nu niet meer mogelijk om een nieuwsartikel te lezen zonder cookies te accepteren. Na het weigeren van de cookies is het niet meer mogelijk om je artikel te lezen. Dan maar een papieren krant.

 

Als UvA-student kan je maar beter niet te veel zijn gesteld op je privacy. Aangezien er geen fysieke tentamens meer worden afgenomen is de universiteit gestart met online proctoring, vooral bij economie & bedrijfskunde. Wanneer je niet akkoord gaat met proctoring mag je geen tentamen maken. Hallo studievertraging.

‘Het is niet prettig om een tentamen te maken terwijl je niet weet wie er meekijkt’

Wie zit er aan de andere kant?

Bij online proctoring kunnen studenten in de gaten gehouden worden tijdens het maken van een tentamen. Studenten moeten tijdens het tentamen hun webcam aanzetten en een video-opname maken van de hele kamer. Ook moeten zij de universiteit toegang geven tot de software en hardware van hun computer. Er wordt onder andere geregistreerd of een student wegkijkt van het scherm, en of het audiosignaal afwijkt. Dit alles wordt ook nog eens uitbesteed aan een derde partij.

 

Dat proctoring een enorme inbreuk is op de privacy van een student moge duidelijk zijn. De videobeelden geven mogelijk gevoelige informatie weg over het privéleven van iemand. Posters aan de muur of kleding die iemand draagt kan veel informatie weggeven over iemands politieke of religieuze opvattingen. Je hebt geen idee met wie je deze informatie deelt. Daarnaast wordt de informatie die je op je computer bewaart opeens toegankelijk voor onbekende mensen. Er zou maar net een bestand met wachtwoorden op je harde schijf staan dat vervolgens wordt gehackt.

 

Het is niet prettig om een tentamen te maken terwijl je niet weet wie er meekijkt. Bij een fysiek tentamen kun je de surveillanten ook zien. Proctoring zorgt daarom voor een scheve balans tussen student en universiteit.

‘Studenten willen geen extra collegegeld betalen, alleen maar omdat ze niet mee wilden doen aan een geproctord examen’

Weerstand ten koste van wat?

Op het eerste oog is het verbazingwekkend dat er vrij weinig weerstand is onder de studenten. Wij studenten zijn niet op onze mond gevallen en uiten graag ons ongenoegen als we het ergens niet mee eens zijn. Daarnaast is Amsterdam ook nog eens een stad waar mensen gevraagd of ongevraagd zeggen wat ze vinden. In dit geval lijken wij deze privacyschending gewoon maar te accepteren. Het probleem ligt echter dieper. De studenten van nu hebben het financieel gezien niet makkelijk. Met torenhoge huren en rap oplopende studieschulden zit de gemiddelde student echt niet te wachten om een extra jaar tweeduizend euro aan collegegeld te betalen, alleen maar omdat hij niet wilde meedoen aan een geproctord examen.

 

Hackers zijn slim. Overheden, luchtvaartmaatschappijen en banken worden regelmatig met succes getroffen door een cyber aanval. Nu moeten wij studenten dus vertrouwen dat onze camerabeelden veilig zijn bij een kleinschalig softwarebedrijf. Op haar website meldt de UvA dat de informatie versleuteld is en beelden na dertig dagen worden gewist. Deze garanties moeten ons blijkbaar verzekeren dat er geen datalek kan ontstaan en ons geruststellen dat video -en audiobeelden veilig zijn bij deze derde partij. Bij een datalek kunnen videobeelden in handen komen van bedrijven en personen terwijl jij niet weet wat voor intenties deze partijen met jouw beelden hebben. Dat is extra erg, omdat het hierbij gaat om beelden van jou in je privésfeer, in je eigen kamer.

‘Er zijn alternatieven: een vervangende opdracht, openboektentamens of multiplechoicetoetsen met een strikte tijdslimiet’

Evalueren

Dat dit een lastig dilemma is voor universiteiten moet erkend worden. Zonder bepaalde maatregelen kan niet worden gecontroleerd of een student zijn tentamen eerlijk maakt. Als iedereen in een tentamenzaal een spiekbriefje op tafel heeft liggen, is het tentamen niks meer waard. Het is daarom logisch dat de UvA snel een oplossing moet vinden. Maar is de keuze voor proctoring niet iets te snel gemaakt?

 

Nu de coronahectiek een beetje is gaan liggen moet de UvA het online proctoring evalueren. Er moet ook worden gekeken naar alternatieven. Een vervangende opdracht, openboektentamens of multiplechoicetoetsen met een strikte tijdslimiet behoren tot de mogelijkheden. Gezien de versoepeling van de coronamaatregelen zouden we vanaf juni weer fysieke tentamens kunnen maken. Bied bijvoorbeeld alle hoorcolleges en werkgroepen uitsluitend online aan, zodat er genoeg capaciteit is om tentamens op de universiteit te laten doorgaan. Fouten kunnen rechtgezet worden.

Proctoring maakt een inbreuk op de rechten van een student. Computers worden overgenomen door de universiteit, en audio- en videofragmenten worden door een derde partij opgeslagen. Het is bizar dat deze beelden met persoonlijke informatie blindelings worden toevertrouwd aan een externe partij. Wij studenten moeten maar geloven dat de informatie veilig wordt opgeslagen en er vertrouwelijk met onze videobeelden wordt omgegaan. Het is bovendien niet prettig om een tentamen te maken zonder te weten wie er met je meekijkt. Het zou de UvA sieren om in het belang van haar studenten te handelen en het proctoring af te schaffen.

 

Jacco Bos behaalde vorige maand zijn bachelordiploma economie & bedrijfskunde.