Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Mats van Soolingen
actueel

Het nieuwe Blackboard vinden is zo simpel nog niet

Fabienne Meijer,
6 maart 2016 - 10:49

Sinds een paar weken kunnen studenten en docenten op de UvA nieuwe digitale leeromgevingen testen in zogenaamde proeftuinen. Op alle locaties van de universiteit kunnen geïnteresseerden alternatieven testen en hun mening geven.

Om half één ‘s middags op schrikkeldag 29 februari is het AMC tjokvol, maar niet met studenten en docenten die de mogelijke alternatieven voor Blackboard onder handen gaan nemen. In plaats daarvan staan overal rollators en wandelstokken: hier wordt een wereldrecordpoging ouderen-aerobicsBekijk hier de video die wij daarvan maakten. gehouden. Beneden, in een gloednieuwe zaal, is een proeftuin geopend. Deze proeftuinen zijn opgezet om studenten en docenten kennis te laten maken met wat ‘het nieuwe Blackboard’ zou kunnen zijn. Binnenkort vervalt namelijk het contract dat de UvA met Blackboard heeft, en is het tijd voor een nieuwe digitale leeromgeving (DLO).

Twee alternatieven
‘Het is de eerste dag dat we op deze locatie een proeftuin organiseren,’ legt Carmen Smeenk, een van de begeleiders van de proeftuindagen, uit. De proeftuinen zijn bedoeld om zoveel mogelijk input van studenten en docenten over de nieuwe leeromgeving te verzamelen, zodat het deze keer vanuit het onderwijs wordt ingevuld in plaats van bovenaf.

 

De twee alternatieven die momenteel getest worden zijn Canvas, van Instructure, en BrightSpace, van Desire2Learn. Een van de voordelen van deze DLO’s is de mogelijkheid tot het integreren van plugins voor bijvoorbeeld Google Docs, wat het makkelijker maakt om aan groepsprojecten te werken. Zo’n open systeem is het huidige Blackboard niet, wat sommige docenten ertoe beweegt aparte Facebookgroepen voor hun studenten te creëren of elders hun heil te zoeken.

Gebruiksvriendelijkheid
Vorige week waren de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen en de Faculteit der Geesteswetenschappen al aan de beurt. In totaal zijn nu ruim 250 vragenlijsten ingevuld. Die vragenlijsten gaan over de zogenaamde use cases, zoals het uploaden van een powerpoint of het downloaden van een opdracht. Bij het uitproberen van de systemen is het de bedoeling dat proeftuinbezoekers aangeven waarom de DLO wel of niet gebruiksvriendelijk is. Die input wordt verwerkt in een pakket van eisen dat wordt gebruikt bij de toekomstige aanbesteding.

 

Op de bètafaculteit is vandaag de laatste dag van de proeftuin aangebroken – en het heeft betrekkelijk goed gelopen op de bètafaculteit. Elke dag rond de tien testers, met een uitschieter naar boven op dinsdag: toen waren het er wel twintig, zegt de coördinator aldaar.

'Blackboard werkt prima, ik hoef niet per se iets nieuws'

Facebook leidt alleen maar af
Nu is het er echter rustig. Een ronde flyeren levert een tweetal studenten op dat plaats wil nemen achter de computers. ‘We hadden dorst, dus we gingen wat drinken halen, en toen kwamen ze met die flyer, dus we dachten: waarom niet?’ zegt Rolf Tonckens (22), die biomedische wetenschappen studeert. Naast hem staat een blikje Sprite.  Zijn studiegenoot Andy McDonald (23) klikt maar wat rond in Canvas. ‘Ik spreek geen Nederlands, dus ik begrijp die opdrachten toch niet,’ zegt hij, wijzend op het papiertje dat naast hen is neergelegd. ‘Blackboard werkt prima, ik hoef niet per se een nieuw systeem. Maar als het dan toch moet, doe er dan maar één die voor internationale studenten ook makkelijk in het Engels is om te zetten.’

 

Rolf is geen groot fan van BrightSpace, dat op hem een beetje chaotisch overkomt. Veel tekst, veel informatie in één keer. ‘Die notering in weken vind ik wel handig. Zulke submapjes heeft Blackboard niet. Daar gooi je zomaar wat in.’ Ook de positie van de menubalk blijkt een puntje van aandacht te zijn: bovenin of juist aan de zijkant? ‘En ik zie de meerwaarde niet van het toevoegen aan een plugin voor Facebook. Google Docs, oké, dat is handig voor groepswerk. Maar Facebook gaat alleen maar afleiden.’

 

Wel praktisch is dat webcolleges, powerpoints en pdf’jes gewoon in de browser openen en geen nieuw tabblad vereisen. Tot het moment dat Google Chrome er even geen zin meer in heeft en domweg vertikt de videospeler goed in te laden, waardoor het hele afspeelmenu uit beeld verdwijnt. Er worden wat knoppen ingedrukt, maar vooralsnog baat dat niet. Dat wordt nog wennen straks.

 

Zelf een proeftuin bijwonen? De proeftuinen op de FMG, FGw en FNWI zijn al geëindigd. Op het AMC kun je nog terecht tot 4 maart (open van 12-18, lokaal K01-208), op de FdR tot 17 maart (ma, di en do tussen 11 en 15, Oudemanhuispoort ( C1.09). Geïnteresseerden op de FEB kunnen zich voor een afspraak melden bij M.Harmsen@uva.nl.