Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Screenshot van UvA Blackboard
actueel

UvA en VU koersen af op gezamenlijke aanbesteding opvolger Blackboard

Henk Strikkers,
11 februari 2016 - 07:26

De UvA en de Vrije Universiteit zijn op dit moment allebei in een traject dat moet leiden tot een openbare aanbesteding voor hun digitale leeromgeving. Volgens Richard van der Wurff, opleidingsdirecteur Social Sciences en voorzitter van de werkgroep Toekomst Elektronische Leeromgeving (TEL), lijken de eisenpakketten van de VU en UvA op dit moment zoveel op elkaar dat ze ‘waarschijnlijk afstevenen op een gezamenlijke aanbesteding voor zowel UvA en VU.’ De beslissing daarover wordt waarschijnlijk in april genomen.

Blackboard is de eerste elektronische leeromgeving die de UvA had en is al sinds 1998 in gebruik. De overeenkomst tussen Blackboard en de UvA werd steeds verlengd door de afdeling ICT Services, maar daar komt ditmaal verandering in. Sinds vorig jaar is de werkgroep TEL actief en zij sprak al met honderden studenten en docenten over waar een ideale digitale leeromgeving aan zou moeten voldoen.

 

Flexibele schil

Op basis van die gesprekken en eigen onderzoek stelde de commissie een eisenpakket op dat inmiddels bijna definitief is. Bovenaan het wensenlijstje staat flexibiliteit, zo laat Van der Wurff weten. ‘Blackboard is op dit moment heel rigide, we willen een veel flexibeler systeem. Dat betekent dat wanneer een docent graag Turnitin wil gebruiken om essays na te kijken, er een TurnitinTurnitin is nakijksoftware waarmee essays kunnen worden becommentarieerd, gecorrigeerd en gechekt op fraude.-plugin in de elektronische leeromgeving moet zitten. En dat betekent ook dat wanneer er over drie jaar een veel betere optie is dan Turnitin, dat we Turnitin kunnen afkoppelen en we een nieuwe plugin kunnen koppelen aan de leeromgeving.’ Dat vergt een meedenkende aanbieder, in plaats van een partij die enkel onderhoud uitvoert.

 

Daarnaast moet de leeromgeving responsive zijn, moet er meer uniformiteit zijn in hoe het systeem eruit ziet voor studenten, moet het gemakkelijker aan te passen zijn aan de wensen van docenten en moet het gebruiksvriendelijker worden. ‘Als ik nu tien pdf-bestanden wil uploaden, moet ik dat één voor één doen,’ zo vertelt Van der Wurff over één van zijn grootste frustraties. ‘Dat is niet bepaald goed voor mijn humeur.’

‘Mocht blijken dat we toch iets anders willen, dan gaat het niet door: het eisenpakket is leidend’

Door de intensieve samenwerking tussen UvA en VU op de bètafaculteit en op het gebied van de geesteswetenschappen moeten de digitale leeromgevingen van beide instellingen op zijn minst compatibel zijn. Van der Wurff: ‘Op dit moment houden we elkaar vooral op de hoogte van de vorderingen. Onze eisenpakketten lijken op dit moment heel erg op elkaar, dus waarschijnlijk stevenen we af op een gezamenlijke aanbesteding voor zowel UvA en VU. De beslissing daarover nemen we waarschijnlijk in april. Mocht dan blijken dat we toch iets anders willen, dan gaat het niet door: het eisenpakket is leidend.’ Ook met de HvA houdt Van der Wurff nauw contact, al is de hogeschool minder ver in het proces en zal de HvA waarschijnlijk niet tegelijk met de UvA gaan aanbesteden.

 

Waarschijnlijk wordt vlak voor de zomer het aanbestedingstraject gestart en wordt in het najaar het besluit genomen. De bedoeling is dat de digitale leeromgeving in het jaar 2017/2018 volledig draait.

 

Lees meer over Blackboard en de andere partijen die zeer waarschijnlijk meedoen aan het aanbestedingstraject in Folia 19 die deze week in de bakken ligt.

 

Vanaf volgende week kun je zelf twee nieuwe elektronische leeromgevingen uittesten in zogenaamde proeftuinen. Kijk hier (pdf) waar en wanneer die proeftuinen plaatsvinden.

Lees meer over