Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Asva
actueel

Lily George nieuwe Asva-voorzitter

Wessel Wierda,
9 februari 2024 - 12:04

Het huidige Asva-bestuurslid Lily George neemt de voorzittershamer over van Izabella Voortman, die opstapte vanwege ‘onderlinge meningsverschillen’. Eerder was George twee jaar medewerker bij de vakbond. Zo kiest Asva voor ervaring, om de periode tot het aantreden van een nieuw bestuur te overbruggen.

Asva heeft weer een nieuwe voorzitter. Gisteren kozen de leden van de studentenvakbond bij de algemene ledenvergadering, op voordracht van het bestuur, algemeen bestuurslid Lily George (27) als nieuwe leidster. ‘Dat was praktisch gezien het makkelijkste, en de leden hadden bovendien vertrouwen in mij,’ licht George toe, die voor haar bestuursfunctie twee jaar lang medewerker was binnen de Asva. Er waren geen andere gegadigden. 

 

De student culturele antropologie en ontwikkelingssociologie aan de UvA volgt Izabella Voortman op, die eerder opstapte vanwege ‘onderlinge meningsverschillen’. Waar die precies over gingen, blijft ongewis. George laat wel weten dat deze niet over de discussie rondom Palestina en Israël gingen - momenteel een hot topic aan de UvA. George is naast Asva-voorzitter ook lid van de Activistenpartij.

 

Gevaarlijke tweedeling

Twee weken geleden schreef George nog een opiniestuk over de Iraelisch-Palestijnse kwestie in Het Parool, waarin ze stelde dat ‘de universiteit een gevaarlijke tweedeling creëert’. Aanleiding was toen het sluiten van de universiteitsdeuren tijdens een pro-Palestina demonstratie, vanwege de veiligheid van studenten en medewerkers. ‘Een duidelijke politieke keuze,’ zo omschreef George die actie in Het Parool. 

 

George wil de komende tijd het huidige beleid van Asva gaan voortzetten. ‘We gaan niet ineens onze doelen of taken veranderen omdat de voorzitter afstapt.’ Met haar promotie tot voorzitter kiest de studentenvakbond voor een tussenpaus. Over een maand staan de sollicitaties voor het nieuwe Asva-bestuur alweer open; eind augustus zal deze geïnstalleerd worden. 

 

Een nieuw bestuurslid ter vervanging van de doorschuivende George is overigens niet gekozen. Het Asva-bestuur krimpt daardoor - tijdelijk - van vijf naar vier.