Hoe kom je als kersverse student het eerste studiejaar door? In deze serie delen ervaringsdeskundigen Iris Kok en Nadia Murady hun praktijklessen. Deze keer: hoe vind je een (bij)baan?
Tegenwoordig is werken naast je studie vanzelfsprekend, niet alleen om je cv op te bouwen maar ook om geld te verdienen. Ik heb zelf naast mijn studies altijd gewerkt. De makkelijkste weg om werk te vinden is via je studie en de universiteit. Je kunt denken aan plaatsnemen in een commissie of het doen van een bestuursjaar bij een studie- of studentenvereniging. Bij de UvA kun je ook werken in de medezeggenschap zoals in een opleidingscommissie of een raadsjaar doen bij de Facultaire Studentenraad (FSR) van jouw faculteit of de Centrale Studentenraad (CSR).
Beurs
Zelf heb ik in de OC en FSR gezeten, omdat ik het leuk vond om te leren over wat er zich achter de schermen van de universiteit afspeelt en hoe bepaalde besluiten worden genomen. Aan het einde van het studiejaaar krijg je dan een beurs, die zomaar een paar duizend euro kan zijn. Dit bedrag gebruikte ik om mijn helft van het collegegeld te betalen voor het studiejaar dat volgde.
Maar ik heb ook werk gedaan via uitzendbureaus die studenten zoeken voor bijvoorbeeld surveilleren bij tentamens van de hogeschool, of voorlichting geven op open dagen van mijn studie. Een rondje googelen levert genoeg opties op.
Overplaatsing
Wil je liever buiten de universiteit werken, dan zijn veel horecagelegenheden bijna non-stop op zoek naar nieuw personeel, zeker de laatste tijd. Werk je nu al bij een grote supermarktketen? Vaak kun je je dan laten overplaatsen naar een vestiging in Amsterdam.
Verder kan ik je aanraden om gebruik te maken van sociale media. Je kan met een filter en een leuk bericht makkelijk aangeven dat je op zoek bent naar werk. En als je werk hebt, kun je altijd via Linkedin je netwerk uitbreiden tijdens je studietijd om later contact te kunnen houden.