Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Samuele Giglio (Unsplash)
actueel

Folia’s survivalgids: hoe overleef ik mijn studietwijfels?

Nadia Murady,
2 september 2021 - 11:16

Hoe kom je als kersverse student het eerste studiejaar door? In deze serie delen ervaringsdeskundigen Iris Kok en Nadia Murady hun praktijklessen. Deze keer: hoe ga je om met twijfels over je studie?

Hi! Ik ben Nadia, 21, en afgelopen maand afgestudeerd aan de UvA. Daar heb ik de bachelor Media & Information afgerond en na de zomer begin ik weer aan de research master Mediastudies. Nu loop ik stage bij Folia en verder houd ik me bezig met schrijven over maatschappelijke kwesties en diversiteit.

 

Het was toen ik mijn eerste cijfer had teruggekregen tijdens de bachelor: een 5,5 voor mijn eerste opdracht. Net geen onvoldoende maar ook geen cijfer waar ik nou bepaald trots op kon zijn. Stilletjes keek ik het lokaal rond waar mijn studiegenoten zaten te pronken met hun acht of negens.

Tips bij studietwijfels
  • Bespreek je problemen met de studieadviseur: die kan je goed op weg helpen en een beter beeld geven van de opleiding. Je kan ook terecht bij je mentor of tutor.
  • Praat met ouderejaarsstudenten: via LinkedIn kan je UvA-alumni en andere studenten vinden die je meer kunnen vertellen over de opleiding. Bij studie- en studentenverenigingen kom je ook snel in contact met ouderejaars.
  • Bindend studieadvies: het bsa is het minimumaantal studiepunten dat je behaald moet hebben aan het einde van de opleiding. Na het eerste semester ontvang je een tussentijds advies. Is het advies negatief, dan mag je niet verder met de opleiding. Maar je kunt soms bezwaar maken met een geldige reden, waardoor je verder kunt studeren.
  • Zet je studiefinanciering en studenten-OV stop bij DUO: hiermee voorkom je een OV-boete. Als je voor 1 februari je studiefinanciering stopzet, hoef je de beurs en het reisproduct niet terug te betalen. Dit kan je slechts één keer doen bij DUO.
  • Collegegeld terugkrijgen: wacht niet te lang met uitschrijven. Wanneer je stopt voor 1 februari, krijg je het resterende collegegeld terug.

De twijfels begonnen toe te slaan: was deze opleiding misschien toch niet voor mij weggelegd? Heb ik wel deze juiste keuze gemaakt? Wat kan ik met deze studie worden?

 

Vaag en breed

Een sprint door de studiegids en de daar genoemde mogelijkheden maakte het er niet veel beter op. Alles leek zo vaag en breed. Ik had nog steeds geen beter beeld van wat ik aan het doen was. Alle andere opleidingen die ik bekeek, leken me even vaag en breed als de studie waarmee ik was begonnen.

 

Een paar maanden later kwam mijn redder in nood. Ik ontmoette een tweedejaarsstudent die me alles kon vertellen over het vervolg van de opleiding. Ik mocht zijn boeken doorbladeren en kreeg te horen wat me allemaal nog te wachten stond. Het zou wel goedkomen met me, vond hij.

 

Nul studiepunten

Totdat ik, tot mijn verbazing, halverwege het eerste jaar het bericht kreeg dat ik nog nul studiepunten had behaald. En alle vakken dan die ik inmiddels met voldoendes had afgerond?

 

Het bleek een foutje te zijn. Mijn cijfers stonden nog niet in het systeem voor studieresultaten (SIS). Maar toen wist ik: ik ben nog helemaal niet klaar hier. Hoe verder ik kwam, hoe meer mijn twijfels afnamen.

 

Alhoewel ze nooit helemaal zijn verdwenen, heb ik mijn eigen manier van studeren kunnen vinden. Geen gedoe met bsa, OV-boetes, of het terugvragen van collegegeld. Ik blijf hier nog wel even – zoals die tweedejaarsstudent al voorspelde.