De Hogeschool van Amsterdam wil dat vanaf 2020 al het HvA-onderzoek gratis beschikbaar is volgens de principes van open access. Dat betekent dat artikelen gratis mogen worden gelezen, geciteerd en hergebruikt.
Omdat de artikelen meestal met publiek geld zijn gefinancierd stelde staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap dat dat onderzoek openbaar toegankelijk moet zijn. In 2024 zou open access de standaard moeten zijn. Universiteiten en hogescholen moesten met uitgeverijen gaan onderhandelen over een overgangsregime.
De HvA heeft besloten al vanaf 2020 alleen nog open access te publiceren. Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam moeten nu met terugwerkende kracht al hun werk dat is gepubliceerd vanaf 1 januari 2015 in het digitale archief van de HvA deponeren. Dat werk zal voor iedereen gratis te raadplegen zijn.
Compensatie
Uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften staan aarzelend tegenover het idee van open access omdat zij daardoor abonnementsgeld mislopen. Toch zijn er de afgelopen jaren door universiteitsbibliotheken en uitgevers afspraken gemaakt over het open access publiceren van wetenschappelijke artikelen. ‘In de begroting van 2017 is 80.000 euro gereserveerd om dat fonds van start te laten gaan,’ laat een HvA-woordvoerder weten.
Om uitgevers te compenseren komt de hogeschool met een fonds waaruit uitgevers van open access-artikelen een vergoeding kunnen krijgen. Vaak vragen uitgevers van de auteur een hogere bijdrage als zij hun onderzoek open access willen publiceren, omdat die uitgeverijen geen abonnementsgelden ontvangen. Die bedragen variëren van bedragen van onder de honderd tot bedragen tot boven de duizend euro.
Reeks
Nu de publicaties van de hogeschool door open access niet meer strikt aan grote tijdschrifttitels verbonden zijn zal de HvA met een eigen digitale publicatiereeks komen. Daar zal de hogeschool halverwege 2017 mee beginnen.