Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Marc Kolle
actueel

Student geneeskunde krijgt geen vergoeding tijdens coschappen

Marieke Buijs,
8 april 2016 - 07:30

Minister Bussemaker ziet geen aanleiding geneeskundestudenten een extraatje te bieden tijdens hun coschappen. Dat liet zij dinsdag per brief weten aan de Tweede Kamer.

Belangenorganisaties van geneeskundestudenten verzochten de Tweede Kamer met het aanbieden van 22 000 handtekeningen om een stagevergoeding tijdens de coschappen. De master geneeskunde is met drie jaar langer dan andere opleidingen en coassistenten hebben naast hun hectische werk in het ziekenhuis geen tijd voor een bijbaan om hun lening te beperken, is de gedachte achter het verzoek.

 

Maar de minister is aan het rekenen geslagen en ziet op basis van het riante artsensalaris geen reden tot het compenseren van de coassistenten. Ze gaat ervan uit dat geneeskundestudenten gemiddeld 24 maanden langer lenen dan andere studenten en neemt een leenbedrag van ongeveer 289 euro per maand - gelijk aan de oude basisbeurs. Zij komt daarmee op een extra schuld van 7104 euro, wat bij een reguliere aflossing betekent dat artsen 26 euro per maand meer moeten aflossen dan andere academici.

 

'We vrezen vooral dat studenten uit gezinnen die het financieel moeilijk hebben geneeskunde zullen mijden.'

Het gemiddeld artsinkomen is anderhalf jaar na afstuderen 3200 euro per maand, rekent de minister verder. Dat steekt gunstig af tegen de 2550 euro die andere academici gemiddeld maandelijks opstrijken, anderhalf jaar nadat ze de universiteit verlaten.

 

'Op basis van bovenstaande zie ik geen aanleiding om -als gevolg van de Wet Studievoorschot- voor de groep geneeskundestudenten een aparte regeling te treffen in de studiefinanciering,' concludeert de minister.

 

De initiatiefnemers van de petitie - organisaties De Geneeskundestudent, het Landelijk Overleg Coassistenten en het Landelijk Medisch Studenten Overleg - laten weten teleurgesteld te zijn in de beslissing van de minister. 

 

'De minister laat blijken niet te beseffen wat het leven van een coassistent inhoudt,' zegt geneeskundestudent Rob van Gassel van De Geneeskundestudent. 'Ze gaat in haar berekening uit van een lening van 289 euro per maand, maar daar kan geen student van rondkomen. In werkelijkheid heb je een veelvoud van dat bedrag nodig voor bijvoorbeeld huur, eten en collegegeld.' 

 

De organisaties vrezen dat het schuldperspectief aankomend studenten afschrikt. 'We vrezen vooral dat studenten uit gezinnen die het financieel moeilijk hebben geneeskunde zullen mijden. Dat zou zonde zijn voor de diversiteit van de beroepsgroep,' aldus Van Gassel. De belangenorganisaties verzoeken de minister met hen in gesprek te gaan om een oplossing te zoeken.