Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
liveblog

Roerige opening afgesloten met besloten borrel

31 augustus 2015 - 15:06

Actievoerders blokkeren sinds 14.30 uur vanmiddag de ingang van de aula waar om 15.00 uur de opening van het Academisch Jaar van de UvA had moeten plaatsvinden. Ze doen dat naar aanleiding van het gedicht dat het College van Bestuur verbood. Een veelgehoorde kritiek is dat het bovendien lijkt alsof de UvA niets heeft geleerd van de protesten voor meer democratisering dit voorjaar.

Sorteer:
31 augustus 2015 - 18:27

Actievoerder Joris van Wouden van De Nieuwe Universiteit zegt tevreden te zijn met de actie van vamiddag: 'We hebben ze goed de stuipen op het lijf kunnen jagen op deze eerste dag en laten zien dat wij degene zijn die om verandering vragen en dat zij dat niet zelf kunnen invullen.'


De actie moest volgens hem duidelijk maken dat de universiteitsbestuurders niet zomaar met wat mooie woorden wegkomen. 'Ze gebruiken woorden als decentralisering en democratisering en proberen zo het protest van het afgelopen halfjaar om te buigen naar iets wat geschikt is voor bestuurders.'

 

Ivoren toren

'De UvA vraagt zich vandaag af: hoe hervormen we de universiteit? en zegt: 'Laten we er met zijn allen over praten, maar die "met zijn allen" waren vandaag buiten en werden tegen het hek aan gedrukt,' aldus Van Wouden.

 

Omringd door natgeregend nepgeld staat Van Wouden in blauwwit opblaaskasteel. Het luchtkasteel moet de ivoren toren voorstellen, legt hij uit. 'Het idee was om de bestuurders hier naartoe te sturen. We hadden geld geprint dat ze heerlijk in het rond hadden kunnen gooien en we hebben feesttoeters voor ze meegenomen zodat het echt een netwerkfeestje voor bestuurders zou worden.'

31 augustus 2015 - 17:22

Het is tijd voor de borrel en die vindt niet zoals gepland plaats in het Maagdenhuis, maar in de Tetterodezaal van de Universiteitsbibliotheek. Studenten en anderen die geen officiële uitnodiging voor de opening kregen zijn daarbij niet welkom.

31 augustus 2015 - 16:57

Inmiddels is na de pauze deel 2 begonnen, met een bijdrage van Peter Paul Verbeek en Bas Haring. Asva heeft een livestream van dat tweede deel opgezet die hier te volgen is.

31 augustus 2015 - 16:31

'Een universiteit veranderen is volgens sommigen net zo moeilijk als het veranderen van een begraafplaats: je krijgt geen hulp van binnenuit,' stelt Boulton half grappend en half serieus.

31 augustus 2015 - 16:28

Vicerector Edgar du Perron laat in de reacties hieronder weten: 'Ik heb niet gezegd dat ik de politie zou optrommelen (ik zou dat niet eens kunnen) maar dat voortzetting van de blokkade het CvB geen andere keus zou laten, met alle gasten op de stoep. Ik heb ook gezegd dat het voortgaan met blokkeren nodeloos tweedracht zaait in de academische gemeenschap.'

31 augustus 2015 - 16:17

Ter illustratie: zo ging het er buiten aan toe ten tijde van de blokkade. Er werd volop en chaotisch gediscussieerd over de toekomst van hoger onderwijs.

 

31 augustus 2015 - 16:05

Hoofdgast Geoffrey Boulton, emeritus-hoogleraar geologie aan de University of Edinburgh, speecht nu in de halflege zaal. Hij spreekt over hoe de universiteit zich in de 21e eeuw zou moeten gedragen.

 

'Ik heb zelf aan twee kanten van de barricaden gestaan. Als studenten in de jaren zestig en nu weer. Je kunt deze demonstranten wegzetten als stijfkoppige domoren, maar je kunt ook blij zijn met de diepe betrokkenheid van deze jonge mensen.'

31 augustus 2015 - 15:57

In alle hectiek lijkt het erop dat de aangekondigde livestream van de opening (nog) niet online is.

31 augustus 2015 - 15:52

Inmiddels is de opening begonnen voor een halfvolle zaal. De meeste studenten staan nog buiten, een groot deel van hen mag niet naar binnen.

31 augustus 2015 - 15:50

Ondertussen bereiken ons berichten dat het Maagdenhuis wordt afgesloten en mensen thuis moeten gaan werken. De angst voor een volgende bezetting zit er goed in.

31 augustus 2015 - 15:29

Er blijft wat duw- en trekwerk bij de deur. Vicerector Edgar du Perron laat weten dat hij de politie optrommelt wanneer de demonstranten niet vrijwillig vertrekken.

31 augustus 2015 - 15:16

Eén van de demonstranten bij de aula is docent Rudolf Valkhoff. Hij ligt in de clinch met de afdeling algemene cultuurwetenschappen waar hij al jaren werkzaam is. Vanochtend wilde hij bij een vak dat hij niet meer mocht geven langsgaan om verhaal te halen, maar hij werd met zijn aanhangers het bos in gestuurd.

31 augustus 2015 - 15:14

Eén strak in het pak gestoken hoogleraar wist tot nu toe door de barricade heen te breken.

 

Lees meer over