Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Update: UvA weigert gedicht CSR bij opening academisch jaar

31 augustus 2015 - 08:57

Het gedicht dat de Centrale Studentenraad (CSR) deze middag bij de jaaropening zou voordragen, zal niet uitgesproken worden. Dat heeft het College van Bestuur beslist. Het gedicht zou te grof zijn.

Tijdens de opening van het academisch jaar, die vanmiddag plaatsvindt in de Oude Lutherse Kerk, zou ook de Centrale Studentenraad een bijdrage leveren. Die bijdrage zou onder meer bestaan uit een gedicht over de Maagdenhuisbezetting, geschreven en voorgedragen door de frontman van de band Nachtschade, Maarten Stok. 

 

De Centrale Studentenraad is verbolgen over het besluit van de UvA. 'Ik ben geschokt over het feit dat ons de vrijheid wordt ontnomen een prikkelend gedicht over de Maagdenhuisbezetting te laten voordragen, terwijl het juist belangrijk is dat we hier open over kunnen blijven praten,' zo laat raadslid Els Aarts weten.

 

UvA-woordvoerder Yasha Lange laat aan de Volkskrant weten dat het gedicht naar UvA-maatstaven te grof was. 'Ter illustratie: het gedicht heet "Mijn stad is een hoer",' laat hij weten.

Update 31 augustus 2015 10.25 uur

Volgens studentenraadslid Els Aarts ging het om twee gedichten en één lied. 'In het lied staat inderdaad de zin ''mijn stad is een hoer'', zegt Aarts, maar de zin is volgens haar 'helemaal niet grof als je hem in de context van het hele nummer bekijkt.' Aarts vindt het storend dat deze 'uit zijn verband gerukte zin nu door de UvA wordt gebruikt om aan te geven dat het hele optreden niet deugt.' Ze zegt dat nóch het nummer, nóch de gedichten beledigend of grof zijn. 

 

De UvA heeft de CSR gevraagd een andere invulling te geven aan hun bijdrage tijdens de opening, maar dat zag de raad niet zitten. Het kwartiertje dat zij zouden vormgeven tijdens de ceremonie wordt nu ingevuld door leden van de Bildung Academie. 

'We vonden het raar, je gaat niet iemands gedicht aanpassen'
Studentenraadslid Els Aarts

De CSR heeft gisteravond één van de gedichten rondgemaild. Het gaat over de Maagdenhuisbezetting en er wordt onder meer gesproken over 'de ijzeren glichlach van mevrouw Gunning'. Dat voormalig collegevoorzitter Louise Gunning bij naam wordt genoemd, vond de UvA volgens Aarts niet kunnen. 'Ze wilden dat we het zouden aanpassen, net als delen uit het andere gedicht.' Aanpassingen zag de CSR echter niet zitten. 'We vonden het raar, je gaat niet iemands gedicht aanpassen.' Aarts vindt het een principekwestie. 'Wij werden als democratisch gekozen studentenorgaan gevraagd om een bijdrage te leveren bij de opening van het academisch jaar van onze eigen universiteit waar wij dit jaar zoveel voor hebben gewerkt. Dat ze onze bijdrage dan gecensureerd wordt, dat stuitte ons tegen de borst.'

 

Het gedicht heeft de UvA deels aan zichzelf te danken. De CSR wilde tijdens de opening in eerste instantie een 'Obama-achtige' speech te geven, maar werd volgens Aarts door de UvA verzocht om iets anders te doen omdat er al veel speeches waren en het anders 'te droog' zou worden. Aarts gaat vanmiddag niet naar de opening van het academisch jaar. Ze voelt zich naar eigen zeggen niet meer welkom. Wat haar mede raadsleden doen weet ze niet. 

 

Het is de laatste dag van de CSR in de huidige bezetting. 'De nieuwe leden zijn volgens mij ook een beetje ontzet, maar ik probeer hen erbuiten te laten,' zegt Aarts, die hoopt dat de nieuwe raad en de UvA weer een frisse start kunnen maken.

'Het ging om het taalgebruik, niet om de boodschap'

Update 10:40 uur

Volgens Aarts is de UvA bang voor reputatieschade, dat zou CvB- vicevoorzitter Hans Amman tegenover de studentenraad hebben toegeven. 'Hij zei dat het misschien een ander jaar wel zou kunnen, maar dat ze nu bang zijn om met zo een gevoelig onderwerp tijdens de opening van het academisch jaar reputatieschade op te lopen,' aldus Aarts. 'Amman wilde het onderwerp liever niet nog een keer op deze manier opbrengen.'
 

De UvA herkent zich hier niet in. 'De reden is puur dat wij het taalgebruik niet vonden passen bij het academisch karakter van de opening van het academisch jaar,' aldus een woordvoerder. 'Het ging om het taalgebruik, niet om de boodschap.' De UvA noemt het incident 'een vervelende samenloop van omstandigheden' en vindt het jammer 'dat de studentenraad ervoor koos dat het niet mogelijk was om de bijdrage wat meer passend te maken.'