Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dirk Wolthekker
actueel

Rudolf Valkhoff en consorten het bos ingestuurd

Dirk Wolthekker,
31 augustus 2015 - 13:14

Het eerstejaarscollege cultuurgeschiedenis is vanochtend ontaard in een zoektocht naar de juiste collegezaal. Althans: niet voor de studenten die zich voor het vak hadden ingeschreven, maar wel voor de groep kritische studenten rond docent Rudolf Valkhoff, die het vak niet meer op zijn manier mag geven.

Op de eerste dag van het nieuwe collegejaar zou een groep eerstejaars van elf tot één een college cultuurgeschiedenis volgen in zaal 4.01 van het Bungehuis. Het college zou worden gegeven door Arno Witte en/of Camille Creyghton. Dit tot ongenoegen van Rudolf Valkhoff, de docent die het vak eerder gaf, maar na de bezettingen van het Bungehuis en het Maagdenhuis, die hij nadrukkelijk ondersteunde, in de clinch ligt met het mangement van de opleiding algemene cultuurwetenschappen. Daardoor geeft hij het vak momenteel niet, wat hij wel zou willen.

 

Via Facebook had Valkhoff afgelopen week zijn aanhangers – grotendeels afkomstig van De Nieuwe Universiteit – opgeroepen met hem mee te gaan naar het college om het bij te wonen en er eventueel kritische vragen over te stellen. Rond elf uur vanochtend stonden Valkhoff en zijn aanhangers voor de deur van zaal 4.01. Nadat ze waren binnengelaten bleek dat het faculteitsbestuur het college van Witte en Creyghton had verplaatst naar het Roeterseiland. Niemand wist echter waar, ook de aanwezige opleidingsdirecteur René Boomkens en communicatiemedewerker Maria Hagen niet. Wel bleek dat het college live gestreamed zou worden in 4.01, maar daar namen Valkhoff c.s. geen genoegen mee: ze taaiden af, op weg naar het Roeterseiland.

 

Disciplinaire maatregelen

Op het Roeterseiland aangekomen wist niemand waar het college plaatsvond. Portiers wisten van niets en de eerstejaars die het college bijwoonden hadden de locatie kennelijk niet naar buiten gebracht. In de hal van het E-gebouw stonden Valkhoff en zijn aanhangers beteuterd bijeen. Valkhoff tot de studenten: ‘I can’t give you more fun than this.’ Tot de verslaggever: ‘We hadden gewoon willen weten wat de nieuwe docenten nu zo veel beter doen dan ik het altijd heb gedaan. Of we volgende week – als het college weer wordt gegeven – opnieuw gaan proberen het college bij te wonen, weet ik nog niet. Ik verwacht deze week disciplinaire maatregelen van de faculteit. Dat zou een officiële schriftelijke berisping kunnen zijn of zelfs ontslag zonder recht op een ontslaguitkering. Afhankelijk van die maatregelen kijk ik wat we nog kunnen doen.’

 

Liber amicorum

Overigens hebben een aantal oud-studenten van Rudolf Valkhoff een liber amicorum samengesteld, waarin ze de loftrompet steken over de didactische en sociale kwaliteiten van de docent. In het boekje (zie hier in pdf), met de titel Steunbetuigingen Rudolf Valkhoff,  schrijft een van de oud-studenten bijvoorbeeld: 'Rudolf is een ode aan de liefde voor onbaatzuchtige kennis, menselijkheid en brede interesse voor cultuur als verschijnsel.' Het boekje is afgelopen week aan de docent aangeboden.