Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Max Rozenburg
liveblog

Lees terug | Protesten richten zich meer en meer tegen Raad van Toezicht

11 april 2016 - 13:57

Precies een jaar geleden ontruimde de mobiele eenheid van de politie het Maagdenhuis, dat toen ruim anderhalve maand was bezet. Aangezien Humanities Rally, Rethink UvA en De Nieuwe Universiteit vinden dat er nog steeds te weinig is veranderd aan de UvA en ze van mening zijn dat de Raad van Toezicht te weinig naar de academische gemeenschap luistert, protesteren ze vanmiddag opnieuw. Om 15 uur verzamelden tientallen studenten en medewerkers zich bij Crea op Roeterseiland alvorens naar het Maagdenhuis op het Spui te lopen. Tijdens de protesten moest vooral de Raad van Toezicht het ontgelden.

Sorteer:
11 april 2016 - 17:38

Recap

De grootste groep actievoerders is inmiddels zonder Atzo Nicolaï gezien te hebben weer vertrokken bij het Maagdenhuis, nadat men vaststelde dat ‘we ons punt wel hebben gemaakt’. De frustratie die studenten en medewerkers uitten lijkt alleszins niet te zijn verminderd.

 

Opvallend is dat dit de eerste protestactie is die zich vrijwel in het geheel richtte op de Raad van Toezicht en dat deze niet de moeite nam om iets van zich te laten horen. Het begint er op te lijken dat de situatie, zeker wanneer RvT-voorzitter Atzo Nicolaï blijft zwijgen, daarmee niet bepaald stabieler wordt.

11 april 2016 - 17:25

Vooruitgang

Terwijl voor het Maagdenhuis studenten en docenten nog steeds een erehaag vormen voor de Raad van Toezicht, lijkt de UvA toevalligerwijs juist vandaag een update te hebben geschreven van de voortgang rond het tienpuntenplan. Daarin stelt de universiteit op ieder van de tien punten vooruitgang te hebben geboekt.

11 april 2016 - 17:13

Xandra Hoek van Asva Studentenunie hoopt dat de Raad van Toezicht de dialoog aan gaat met de academische gemeenschap en voortaan een andere rol aanneemt. ‘De Raad van Toezicht is de laatste tijd nalatig geweest: zowel wat betreft financieel beleid als in de benoemingsprocedure van de nieuwe bestuurders.’

 

11 april 2016 - 16:55

Ontvangstcomité

Bij het Maagdenhuis heeft zich inmiddels een erehaag gevormd in de hoop dat Atzo Nicolaï en de beoogde leden van het College van Bestuur nog komen. 

11 april 2016 - 16:53

‘Ik vind dit een fucking harde actie,’ vertelt de ontslagen UvA-docent Rudolf Valkhoff in zijn speech voor het Maagdenhuis.

 

11 april 2016 - 16:40

Bij het Maagdenhuis worden inmiddels alle voorbereidingen getroffen voor de komst van Atzo Nicolaï: er is een rode loper uitgerold en er worden zelfs klapstoeltjes uitgestald. Op het Spui kijken toeristen en voorbijgangers wat vreemd op.

11 april 2016 - 16:25

Deur op slot

Ook bij de Oudemanhuispoort worden de actievoerders geconfronteerd met een dichte deur.

 

11 april 2016 - 16:23

De mars heeft inmiddels het Binnengasthuisterrein bereikt. De stemming is volgens de aanwezigen nog altijd opperbest.

 

11 april 2016 - 16:05

Rode loper

‘We hebben zelfs een rode loper geregeld en wat stoelen geritseld voor een grand entree van de Raad van Toezicht en de nieuwe CvB-leden,’ vertelt Jarmo Berkhout, terwijl hij maar net boven de leuzen uitkomt. ‘We zijn hier niet voor onze lol. Het is heel raar dat de Raad van Toezicht beleid bepaalt voor de UvA en de HvA.’

 

11 april 2016 - 15:53

De sterke arm

Er is opvallend veel politie aanwezig vandaag: zes agenten op de mountainbike, twee op de motor en twee politiebusjes met agenten.

11 april 2016 - 15:50

‘Doe mee, sluit aan en blijf daar niet zo lullig staan’

Vrolijk zingend wandelt de groep van zo'n honderd man nu naar het Maagdenhuis. Toch klinkt er een serieuze toon: ‘Als Atzo niet naar ons komt, komen wij wel naar hem.’

 

11 april 2016 - 15:45

I <3 HvA

In zijn openingsspeech stelt Jarmo Berkhout: ‘We wachten op het spui totdat Atzo Nicolaï van zich laat horen. Wij zijn een jaar geleden ontruimd, nu gaan wij de managers ontruimen. Let's go!’ Luid schreeuwend: ‘Bezet, blokkeer, dit beleid pik ik niet meer,’ vertrekt de stoet nu naar het Spui.

 

Daar kunnen ze weleens een ongewenste boodschap tegenkomen. HvA’ers hingen er zojuist hun spandoek op.

11 april 2016 - 15:39

‘Totaal corrupt en incompetent’

Volgens de ontslagen docent Rudolf Valkhoff zal Atzo Nicolaï vroeg of laat opstappen. ‘Het is totaal corrupt en incompetent.’

 

11 april 2016 - 15:21

Ongeveer honderd man staan er nu in het zonnetje op het Roeterseilandcomplex. Ook Xandra Hoek, voorzitter van Asva Studentenunie, heeft zich inmiddels aangesloten bij de demonstranten. De tocht richting Spui en Maagdenhuis is nog niet gestart.

11 april 2016 - 15:09

Gemoedelijk

Een groep van zo'n vijftig studenten en medewerkers heeft zich inmiddels verzameld bij CREA. Onder hen onder meer de ontslagen actievoerder Rudolf Valkhoff en Jarmo Berkhout, aankomend voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. De sfeer is tot nu toe eerder gemoedelijk dan strijdvaardig.

11 april 2016 - 14:50

Exact een jaar geleden was het Maagdenhuis rond dit tijdstip na een actie van meerdere uren net ontruimd. Bij de ontruiming werden negen mensen gearresteerd. Twee van die arrestanten verbleven bijna een week lang in vreemdelingendetentie omdat ze zich niet wilden identificeren.

 

De schade die de UvA leed door de Maagdenhuisbezettingen werd geschat op ongeveer vijf ton.

11 april 2016 - 14:31

Minder leuzen, meer Deleuze

Voor Roeterseiland verzamelen zich inmiddels de eerste tientallen studenten en medewerkers in het zonnetje. Studenten knutselen hard aan hun borden.

11 april 2016 - 14:12

Bij wijze van ludieke actie hebben de demonstranten een korte video gemaakt om Atzo Nicolaï, de voorzitter van de Raad van Toezicht, uit te nodigen voor de protestmars.

 

‘Mocht u verzaken ons te zegenen met uw aanwezigheid, dan zouden we ons helaas genoopt voelen om publiekelijk te onderzoeken welke lucratieve nevenactiviteiten u ervan hebben weerhouden uw aandacht volledig te wijden aan onze nobele tempel van wetenschappelijk emancipatie,’ zo luidt de theatrale waarschuwing aan zijn adres.

11 april 2016 - 13:58

Maagdenhuis op slot

Vanaf 14 uur gaat het Maagdenhuis dicht, zo blijkt uit een interne mail die is verzonden naar alle UvA'ers en HvA'ers die op het Maagdenhuis werken. ‘Bij vorige acties zijn de zij-uitgangen van het Maagdenhuis geblokkeerd,’ vertelt een woordvoerder. ‘Dat vonden veel medewerkers onprettig. Ze hadden het idee dat ze waren ingesloten.’

 

Het is daarom dat het College van Bestuur heeft besloten het Maagdenhuis vanaf 14 uur te sluiten. ‘Medewerkers kunnen in overleg met hun leidinggevende ofwel thuis ofwel op een andere UvA- of HvA-locatie werken,’ zo klinkt het.

11 april 2016 - 13:57

Ontruim de managers

Het motto van de protestmars van vanmiddag is Ontruim de managers. ‘Nu raakt ons geduld op. De manier waarop de Raad van Toezicht de benoeming van het College van Bestuur heeft afgehandeld is symptomatisch voor hun ziekelijke passie voor de status quo: deze oligarchen hebben ons vertrouwen ernstig geschaad en proberen nu onbekommerd terug te keren naar de alledaagse gang van zaken,’ zo stelt de organisatie in de aankondiging.

 

De actiegroepen willen dat Atzo Nicolaï in eigen persoon zijn handelswijze komt verdedigen en dat hij de voorgedragen bestuursleden komt presenteren op het Spui. Welke gevolgen de actiegroepen aan zijn afwezigheid verbinden is niet duidelijk. ‘Het is tijd om onze overwinningen te claimen,’ zo sluit de aankondiging.