Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

Studenten vrijgelaten uit vreemdelingendetentie

Stephan Vegelien,
17 april 2015 - 20:08
De twee studenten die gisteren zijn overgebracht naar het detentiecentrum van de Dienst Terugkeer & Vertrek in Zeist, zijn vrijgelaten. Dat vertelt De Nieuwe Universiteit. Van de twee studenten is de identiteit vastgesteld. De twee zaten tot vandaag vast omdat zij hun identiteit niet zelf wilden prijsgeven.

Tijdens de ontruiming van het Maagdenhuis werden zaterdag tien actievoerders opgepakt. Een deel van hen weigerde zich te identificeren. De meesten van hen hebben zich in de loop van de week onder druk geïdentificeerd. Twee van de studenten hebben echter tot vandaag vastgezeten in vreemdelingendetentie, eerst op Schiphol, en later in Zeist. De advocaat gaf eerder tegenover NRC aan woedend te zijn. 'Ze hebben onmiskenbaar de Nederlandse nationaliteit. Dit is misbruik van het vreemdelingenrecht. Het is verbazingwekkend hoe de politie met staatsburgers omgaat.’

In 2012 is de Nederlandse staat al eens door de Raad van State veroordeeld voor het onterecht in vreemdelingendetentie plaatsen. Destijds oordeelde de Raad van State dat dit een ongeoorloofd drukmiddel is om de identiteit van arrestanten te achterhalen.