Intekenen
De doorsnedes werden met een speciale techniek gekleurd waardoor de organen onder de microscoop te onderscheiden zijn. Daarna fotografeerden De Bakker en de student de doorsnedes. Het leidde tot ongeveer 15.000 shots van 34 embryo’s. ‘Als je alle foto’s van één embryo achter elkaar zet, heb je een reconstructie waar je als het ware door heen kan scrollen om de organen te volgen,’ vertelt De Bakker.
Door de foto’s in te tekenen hebben studenten van onze faculteit handmatig de ontwikkeling van het hen toegewezen orgaan in kaart gebracht. ‘Als een student hartchirurg wilde worden dan liet ik hem of haar het hart van de embryo bestuderen,’ vertelt De Bakker. Van de getekende doorsnedes zijn met hulp van Game Development-studenten van de Hogeschool van Amsterdam interactieve 3D-pdf’s gemaakt en op basis daarvan is de atlas tot stand gekomen.
Boeken herschrijven
Het onderzoek zal volgens De Bakker in de medische wereld zeker stof doen opwaaien. ‘We dachten dat alles over embryo’s en de prille ontwikkeling van de mens bekend was, maar in werkelijkheid blijkt dat niet waar. Heel veel van onze kennis was tot nu toe gebaseerd op een handjevol embryo's uit de jaren dertig, aangevuld met beelden van muizen-, kippen- en kikkerembryo's. Er zullen nu boeken herschreven moeten worden,’ zegt De Bakker. Medische studenten leren bijvoorbeeld tot nu toe altijd dat de nieren tijdens de ontwikkeling van het embryo opstijgen en de genitaliën indalen. De 3D-atlas laat iets anders zien. ‘Er zit ontzettend veel kennis in de atlas die nog onderzocht kan worden. Ook bij ons staan er nog meer publicaties in de wacht.’