Het A.S.C./A.V.S.V. meldde dit pas bij de UvA nadat de NOS het verhaal op het spoor was gekomen en dreigde door het incident haar bestuursbeurzen te verliezen. Dat gebeurde uiteindelijk niet, maar het leidde wel tot een nieuwe gedragscode.
Diversiteit
Die heeft voor het eerst een uitgebreide preambule waarin de uitgangspunten worden uiteengezet. Dat zijn onder meer ‘respect voor diversiteit in alle verschijningsvormen’, de verantwoordelijkheid van het verenigingsbestuur voor de volledige kennismakingstijd en het verbod op het toebrengen van geestelijke en fysieke schade bij (aspirant-)leden.
In vergelijking met de vorige gedragscode zijn er enkele kleinere wijzigingen doorgevoerd en een paar ingrijpendere. Zo worden er geen geheimhoudingsverklaringen over de kennismakingstijd meer voorgelegd in Amsterdam. Dat mocht officieel al niet, maar de gevolgen als dat toch gebeurde waren niet duidelijk. Voortaan zijn al die verklaringen nietig. Daarnaast mogen ‘aspirant-leden niet uitgesloten worden van verdere deelname van de KMT wanneer zij weigeren deel te nemen aan activiteiten die in strijd zijn met hun (geloofs)overtuiging.’
Recht op een arts
Bovendien mogen aspirant-leden gedurende de hele kennismakingstijd een arts bezoeken ‘zonder toestemming van wie dan ook’. Die laatste passage stond niet in de vorige gedragscode. Ook mogen aspirant-leden ‘niet op enige wijze worden gedwongen (alcoholische) drank of voedsel te nuttigen’ en hebben zij recht op twee liter non-alcoholische drank en driemaal voedsel verspreid over de dag. Tenslotte moeten studenten ook voldoende tijd krijgen om zich voor te bereiden op het onderwijs. In de voorgaande code stond enkel dat zij moesten kunnen deelnemen aan onderwijs.
Het document is per 1 februari ondertekend door de rectoren van HvA, UvA en VU de voorzitter van de Amsterdamse Kamer van Verenigingen. Het is sindsdien in werking.