Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

A.S.C./A.V.S.V. verliest mogelijk bestuursbeurzen na incidenten bij dispuut

Henk Strikkers,
3 oktober 2016 - 17:52
Betreft
Deel op

Bij de ontgroening van een mannendispuut van het Amsterdamsch Studenten Corps/Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (A.S.C./A.V.S.V.) zijn in augustus drie studenten in het ziekenhuis beland. Dat bevestigt A.S.C./A.V.S.V.-rector Boris Bekkering tegen de NOS. Het corps verliest daardoor mogelijk haar bestuursbeurzen.

Tijdens de ontgroening van het dispuut zouden regels van een convenant met de UvA zijn geschonden. In dat convenant staat onder meer dat ‘het afdwingen tot vernederende handelingen’ verboden is en dat er adequate medische voorzieningen moeten worden geboden aan de aspirant-leden.

 

De twaalf studenten die lid wilden worden van het dispuut moesten onder meer in de gracht zwemmen en tussen afval slapen. Drie van die twaalf studenten werden vervolgens naar het ziekenhuis gebracht wegens een longontsteking of een darminfectie. Eén van de drie, die met een darminfectie, ligt al drie weken in het ziekenhuis.

‘A.S.C./A.V.S.V. moet aantonen dat ze grip heeft op de situatie en dit soort zaken niet meer voorkomen’

Bekkering stelt dat het dispuut intern is gestraft en dat zij volgend jaar minder leden mag aantrekken. ‘Dit raakt hen hard, omdat het de continuïteit van het dispuut kan aantasten,’ zegt Bekkering tegen de NOS.

 

Op het matje

Afgelopen vrijdag hadden de UvA en het corps juist een gesprek gehad om te voorkomen dat zich excessen voordoen zoals in Groningen, laat UvA-woordvoerder Yasha Lange weten. ‘Vandaag heeft het A.S.C./A.V.S.V. dit voorval bij ons gemeld. Dat is natuurlijk niet te tolereren. Onze collegevoorzitter Geert ten Dam gaat het bestuur morgen of overmorgen op het matje roepen.’

 

Dat zal wellicht niet zonder gevolgen blijven. ‘Het bestuur van A.S.C./A.V.S.V. moet aantonen dat ze grip heeft op de situatie en dit soort zaken niet meer voorkomen. Als dat niet gebeurt, kunnen de bestuursbeurzen worden ingetrokken,’ laat Lange weten. De UvA vindt dat een kennismakingstijd moet kunnen ‘maar dit soort excessen niet’.

Lees meer over