Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Kamervragen over uitlekken bestuurders en aftreden Amman

Henk Strikkers,
17 maart 2016 - 09:59

Onderwijswoordvoerder Jasper van Dijk (Socialistische Partij) heeft Kamervragen aan minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen gesteld over de gang van zaken in het UvA- en HvA-bestuur. Deze week trad vicevoorzitter Hans Amman af na een conflict met Atzo Nicolaï, de voorzitter van de Raad van Toezicht. Ook lekten de namen uit van de beoogde rector magnificus van de UvA en de collegevoorzitter van UvA en HvA; respectievelijk Karen Maex en Geert ten Dam. Van Dijk wil opheldering ‘over de wonderlijke gang van zaken.’

Na het uitlekken van de namen van de beoogde bestuurders hebben leden van de actiegroepen gepleit voor een openbare presentatie van Maex en Ten Dam. Eerder in het proces pleitte onder meer Rethink UvA keer op keer voor zo’n presentatie aan de academische gemeenschap, om het democratisch gehalte van het proces te verhogen. Ook verschillende medezeggenschappers spraken hun steun ervoor uit, maar in een compromis met de Raad van Toezicht werd daar uiteindelijk van afgezien. Een presentatie voordat de kandidaten daadwerkelijk benoemd werden zou een te groot afbreukrisico vormen.

 

Van Dijk spreekt, nu de namen zijn uitgelekt, de minister er op aan. ‘Deelt u de mening dat het potsierlijk is geworden om de draagvlakgesprekken met de kandidaat-bestuurders nog langer in beslotenheid te voeren, aangezien de namen van de kandidaten zijn uitgelekt,’ vraagt hij aan de minister. Hij wil eveneens weten of de Raad van Toezicht zijn boekje te buiten is gegaan doordat het ‘de splitsing van UvA en HvA tegenhoudt’.

 

Om zijn actie kracht bij te zetten bezocht Van Dijk vanochtend een protestactie van Asva studentenunie op het Roeterseilandcomplex. Daar stonden dichte stemhokjes te wachten op studenten. ‘Het is een symbool voor de input die studenten en medewerkers mogen geven,’ vindt Asva-voorzitter Xandra Hoek.

 

Affiches

Vannacht werden er meer dan tien affiches met daarop ‘Atzo Nicolai ga weg uit ons Maagdenhuis’ op het bordes en de deuren van het Maagdenhuis geplakt. Dat meldt AT5. De actie is nog niet opgeëist.

 

Lees hieronder de Kamervragen van Van Dijk.