Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens
actueel

Update: Rethink UvA wil openbare presentatie van kandidaat-bestuurders

Dirk Wolthekker,
4 januari 2016 - 11:15

De docenten Josef Fruchtl en Jan Teurlings en promovendus Sicco de Knecht hebben namens Rethink UvA een open brief geschreven aan de kandidaat-bestuurders van de UvA, waarin ze hen oproepen zich voorafgaand aan een eventuele benoeming in het openbaar te presenteren. De brief is vandaag gepubliceerd in de Volkskrant.

De drie schrijven namens Rethink UvA dat de huidige procedure ‘ietwat onwerkelijk aanvoelt na alle woorden die er aan de UvA zijn gewisseld over democratie en transparantie’. Rethink meent dat de Raad van Toezicht ‘nog niet in dezelfde geest handelt als de rest van de academische gemeenschap’ en roept de kandidaten op dat dan maar zelf te doen en zich uit vrije wil te presenteren.

 

Rethink heeft daartoe een presentatieavond georganiseerd op 13 januari. In de formele procedure is geen presentatieavond voorzien: de nieuwe collegevoorzitter en de nieuwe rector magnificus worden na selectie gepresenteerd aan de medezeggenschapsorganen, die dan volgens hen binnen 24 uur een advies moeten geven over de voorgestelde kandidaten. Rethink vindt die termijn veel te kort, zo liet men eerder al weten.

 

Egon Zehnder

De sollicitatieprocedure voor de nieuwe collegeleden loopt inmiddels al een paar maanden, maar onbekend is hoe het ermee staat. Kandidaten konden tot 4 december solliciteren bij het executive search bureau Egon Zehnder. Dat bureau selecteert niet, maar stuurt alle sollicitatiebrieven door naar de sollicitatiecommissies.

 

Wel zoekt het bureau ook proactief in haar eigen netwerk naar kandidaten, die eveneens zullen worden voorgesteld aan de sollicitatiecommissies. Aan de commissies zijn nog geen kandidaten voorgesteld en er hebben dus ook nog geen gesprekken plaatsgevonden. Of dat volgende week wel het geval is, is de vraag, maar ReThink wil daar niet op wachten en roept kandidaten nu al vast op zich te presenteren.

Op persoonlijke titel voegt De Knecht er aan toe dat ook eventuele afgewezen kandidaten zich volgende week alsnog kunnen presenteren

Goodwill

Sicco de Knecht voegt op persoonlijke titel nog toe: ‘Dat mensen zich nog voor de benoeming niet zouden durven presenteren omdat hun huidige werkgever daar dan lucht van krijgt, dat wil ik gewoon niet geloven. In dergelijke bestuurderskringen weet iedereen van elkaar dat iedereen voortdurend op zoek is naar een nieuwe baan. Waarom dan geen open kaart spelen? Voor een werkgever is het misschien juist goed om te weten waar zijn medewerkers mee bezig zijn op de arbeidsmarkt. Ik denk bovendien dat dat kandidaten een heleboel goodwill kweken door zich nog voor de benoeming te presenteren aan de academische gemeenschap en te laten zien wat hun visie is op de toekomst van de UvA.’ Op persoonlijke titel voegt De Knecht er aan toe dat ook eventuele afgewezen kandidaten zich volgende week alsnog kunnen presenteren. ‘Dat weten we gelijk wat we niet krijgen en waarom.’

 

Update 8 december 2016 10.30 uur

De Universiteit van Amsterdam laat op haar site weten dat er geen sprake is van een termijn van 24 uur voor de draagvlakgesprekken. ‘In de gezamenlijk afgesproken procedure is – zoals wel werd gesuggereerd – hiervoor geen vaste periode bepaald,’ zo schrijft men. ‘Er zal een redelijke termijn gelden, waarbij ruimte is voor de draagvlakgesprekken met de medezeggenschap, decanen en domeinvoorzitters, die vervolgens zo spoedig als mogelijk advies zullen uitbrengen.’

 

Zie hier voor de hele open brief in de Volkskrant. De presentatieavond vindt op 13 januari van 17.30-19.30 uur plaats in het Maagdenhuis .