Foto: Karolina Grabowska (cc, via Pexels)
actueel

Rethink UvA, medezeggenschap en Asva organiseren alternatief diesdiner

Henk Strikkers,
8 januari 2016 - 09:55

Democratiseer het Dies Diner; onder die titel organiseren Rethink UvA, hoogleraren van de Faculteit der Geesteswetenschappen,  medezeggenschappers en Asva studentenunie vanavond een alternatief diesdiner. Dat is toegankelijk voor iedereen van de UvA-gemeenschap, van hoogleraar tot student. ‘Het is een verjaardag en dat moet je met de hele gemeenschap vieren,’ zegt hoogleraar middeleeuwse geschiedenis Guy Geltner.

Vandaag viert de UvA haar 384e verjaardag met de dies natalis; bestaande uit een plechtige viering in de aula en het traditionele hooglerarendiner. Voor het tweede jaar op rij heeft een groep hoogleraren echter besloten de uitnodiging voor het diner af te wijzen. Zij vinden het in tijden van zware bezuinigingen ongepast om zich te laten fêteren in het luxueuze Hotel Krasnapolsky. Gisteren sloten de voorzitters van de medezeggenschap en Asva studentenunie zich aan bij die afwijzing.

 

Gezamenlijk hebben zij besloten een eigen diesdiner te organiseren onder de noemer Democratiseer het Dies Diner. Na afloop van de plechtige viering in de aula zullen de hoogleraren en andere aanwezigen in een stoet naar het Bungehuis lopen om daar een Bring Your Own-diesdiner te vieren. ‘Iedereen is van harte welkom, je hebt geen titel nodig,’ laat Guy Geltner, hoogleraar middeleeuwse geschiedenis en één van de organisatoren van het alternatieve diesdiner weten. ‘Ik heb zojuist drie enorme pizza’s besteld en ik hoop dat dat niet genoeg zal zijn.’

‘Het is het indelen van medewerkers in groepjes, waar we van af willen’

Egalitarisme

‘Egalitarisme bij het vieren van onze dies is nu steeds meer aan de orde,’ zo stelt Geltner. ‘Dat wil niet zeggen dat hoogleraren niet worden gewaardeerd of geen bijzondere verantwoordelijkheden hebben. Het is het indelen van medewerkers in groepjes, waar we van af willen. Zeker als daar geen echte reden van is.’

 

Het diesdiner vangt om 17.30 uur aan in de kantine van het Bungehuis. Dat is geen toevallige locatiekeuze. Geltner: ‘Het is de laatste keer dat we het op die plek kunnen vieren.’ Het Bungehuis, waar nu nog een deel van de geesteswetenschappenfaculteit huist, is per 1 april aanstaande verkocht aan Aedes, dat er een exclusieve sociëteit van zal maken.