Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Het Bungehuis wordt een besloten club voor lieden uit de creatieve sector. Er komt een Venetiaans restaurant, een spa/wellness en een hotel. De nieuwe eigenaar van het Bungehuis, Aedes Real Estate, gaat van het pand waarin nu nog de Faculteit der Geesteswetenschappen huist, een Soho House maken. Creatievelingen kunnen er onder elkaar inspiratie opdoen en netwerken. Dat heeft Aedes Real Estate deze week bekend gemaakt.

In Soho House Amsterdam is de clubruimte op de bovenste etage het kloppend hart van het geheel. Deze centrale clubruimte zal volgens Aedes Real Estate straks ‘de sfeer van een hotellobby’ ademen en het zal de plek zijn waar de leden mengen, werken, overleggen, vergaderen en elkaar ontmoeten. Daarnaast zal er een sportzaal komen, een kleine filmzaal, een games room, een restaurant voor leden, een bibliotheek en een dakterras. Er komen 79 hotelkamers die door de 45.000 leden kunnen worden gebruikt.

Soho House is opgericht in 1995 als een besloten club voor mensen die werkzaam zijn in de filmwereld, de media en de creatieve industrie. Momenteel heeft Soho House twaalf clubhuizen, onder meer in Berlijn, Chicago, Londen, New York en Toronto. Wie de site van Soho House bekijkt komt allicht snel tot de conclusie dat het gaat om een zekere exclusieve club voor vooral succesvolle creatievelingen, die elkaar voordragen voor het lidmaatschap. De site meldt 'een solliciatie als lid betekent niet automatisch toelating'. Er is een ballotagecommissie. Soho House lijkt dus de moderne variant te zijn van De Kring en Arti. Wat het lidmaatschap van Soho House kost vermeldt de site niet.

Er zal nog wel het een en ander moeten gebeuren voordat de leden met en onder elkaar in het Bungehuis kunnen netwerken en inspiratie opdoen. Ten eerste moeten de geesteswetenschappers er nog uit. Dat zal waarschijnlijk in het voorjaar van 2016 gebeuren. Verhuisplannen zijn momenteel in de maak. Daarna zal het monumentale pand verbouwd moeten worden, waarbij rekening gehouden moet worden met ‘de talloze expressieve details’ van het gebouw.

Aedes Real Estate zegt daarover: ‘Zo zijn de voor- en achtergevel van het pand bekleed met platen kalksteen en graniet en wordt de ingang geflankeerd door art deco sculpturen. De tien traveeën (vensterassen), die de voor- en achtergevel van het pand kenmerken, bestaan uit erkers met in bronzen sponningen gevatte ramen. Het interieur wordt gekenmerkt door het gebruik van chroom, messing, melkglas en tropisch hout, verder geglazuurde tegels van De Porceleyne Fles.’ Veel Soho House clubs hebben een zwembad. Of het Bungehuis ook een zwembad krijgt is onbekend. Aedes Real Estate verwacht dat het ‘nieuwe’ Bungehuis in 2017 zal worden opgeleverd.