Het is geen 568.000 euro, zoals twee weken geleden uitlekte, maar het is ook niet de twee ton die CvB-vicevoorzitter Hans Amman zei over te hebben voor de commissie financiën en huisvesting. In de conceptbegroting van die commissie, die de UvA online heeft gezet, komt het bedrag onder de streep uit op 464.537 euro inclusief BTW. De posten die het zwaarst op de begroting drukken zijn de inhuur van experts (ruim 160.000 euro) en het secretariaat (bijna 130.000 euro).
De commissie financiën werd ingesteld naar aanleiding van de Maagdenhuisbezetting en zou onderzoek gaan doen naar de financiële gezondheid, de financieringswijze, het allocatiemodel en het vastgoed van de UvA. De onduidelijkheid over vastgoedbeleid en de financiële situatie van de UvA was immers één van de aanstootpunten van de bezetters dit voorjaar.
Oorspronkelijk zou Femke Halsema de commissie leiden, maar zij trad terug als voorzitter na een intern conflict. Registeraccountant Hendrik van Moorsel volgde haar op en leidt sinds september het onderzoek.
Drieënhalve ton te veel
Begin december ontstond ophef over de commissie financiën nadat vicevoorzitter Hans Amman bevestigde dat de conceptbegroting van de commissie ruim 568.000 euro bedroeg. Folia wist de hand te leggen op die eerste conceptbegroting en daaruit bleek inderdaad dat men van 568.000 euro uit ging. Dat was veel meer dan waar de UvA rekening mee hield, zo liet Amman weten.
‘We hadden aanvankelijk een eigen boekhoudkundig onderzoek verricht naar wat die commissies zouden mogen kosten,’ zo liet Amman weten. ‘Dat hebben we afgerond op een ton per commissie, maar omdat de situatie rond alle bezettingen lastig is geweest en we het belangrijk vinden dat die onderzoeken worden verricht, hebben we gezegd: laten we er twee ton per commissie van maken. Overigens kan ik niet garanderen dat dit goed is gecommuniceerd aan de commissies. Het kan zijn dat zij niet op de hoogte zijn van die twee ton.’
Kaasschaaf
In de definitieve conceptbegroting die gisteren openbaar is gemaakt, is er ruim een ton van dat bedrag afgegaan. Er is bijna 40.000 euro verdwenen onder de post Onvoorzien, daar staat nu slechts pro memoria – ter herinnering. Op de inhuur van onderzoekers en experts wordt ruim 30.000 euro bespaard. Daarnaast lijkt de spreekwoordelijke kaasschaaf te zijn gebruikt. Zo verdienen de leden van de commissie nog maar 50 euro op uurbasis, waar eerder was uitgegaan van 55 euro. Ook op de kosten van het secretariaat, alwaar het uurtarief 135 euro bedraagt, is grofweg tien procent bezuinigd.
Voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) Breanndán O Nualláin benadrukt in een reactie dat het om een onafhankelijke commissie gaat die zelf moet bepalen welke werkzaamheden ze gaat verrichten. ‘Ik heb de begroting slechts vluchtig gelezen maar de kosten lijken op het eerste gezicht redelijk,’ aldus O Nualláin. Ook de post voor onvoorziene kosten vindt hij niet vreemd. ‘Je weet nooit wat ze tijdens het onderzoek tegenkomen.’
Het College van Bestuur heeft aangekondigd de begroting voor te leggen aan de medezeggenschap en zal zelf pas reageren nadat de medezeggenschap zich heeft uitgesproken.
Vergelijk hieronder zelf beide begrotingen. De bovenste is de definitieve conceptbegroting, de onderste de eerdere conceptbegroting.