Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Steffi Weber
actueel

Hendrik van Moorsel nieuwe voorzitter commissie Financiën

Steffi Weber,
23 september 2015 - 19:46

Hendrik van Moorsel (links op de foto) is de nieuwe voorzitter van de commissie die onderzoek gaat doen naar de financiële situatie van de UvA. Dat heeft de precommissie, bestaand uit leden van medezeggenschap en de actiegroepen, woensdagavond bekendgemaakt. De commissie, die eerder kortstondig onder leiding stond van Femke Halsema, zal per morgen aan haar onderzoek beginnen.

De commissie Financiën is een van de twee commissies die na de bezetting van het Maagdenhuis in het leven werden geroepen. De commissie moet zich buigen over het financiële beleid en de financiële stand van zaken van de UvA en de UvA Holding BV van de afgelopen twintig jaar. Ook zal de commissie onderzoek doen naar de oorzaken en gevolgen van eerder genomen financiële beslissingen.

 

Onafhankelijkheid

Oorspronkelijk zou politica Femke Halsema leiding geven aan de commissie Financiën, maar zij gaf eind juni haar opdracht terug, samen met de rest van de commissie. Volgens de commissieleden was de onafhankelijkheid van de commissie onvoldoende gewaarborgd.

 

‘We hebben toen met zijn allen gezegd: zo gaan we het niet doen’, zegt Van Moorsel, die het stokje nu overneemt. Later werd duidelijk dat de meerderheid van de commissieleden mogelijkheden zag om door te gaan. ‘Door het opstellen van een reglement is de onafhankelijkheid nu wél voldoende gewaarborgd,’ zegt Van Moorsel.

 

Boekhoudexpert

Van Moorsel werkt bij het adviesbureau Galan Groep en is expert op het gebied van boekhoudingNaast Van Moorsel bestaat de commissie uit Hester Bais, jurist, oprichter van Bais Legal en expert op het gebied van juridische financiële kwesties, Dick Schuiling (rechts op de foto), voormalig universitair hoofddocent en expert op het vlak van stedenbouw en vastgoed en Paul Wouters, hoogleraar Sciencetometrics en eveneens directeur Centre for Science and Technology Studies (CWTS). Het vijfde lid is Victor EIff, voormalig directeur van de Amsterdamse rekenkamer en specialist op het gebied van financieel beheert.

 

Daarmee is de commissie hetzelfde als voor de zomer, met uitzondering van Femke Halsema en financieel geograaf Reijer Hendrikse. De commissie mist nog een secretaris, die binnenkort wordt benoemd. 

‘Door het opstellen van een reglement is de onafhankelijkheid nu wél voldoende gewaarboorgd’

 

Van Moorsel, die na het vertrek van Halsema voor de zomer interim-voorzitter was, kreeg het vertrouwen van de precommissieDe precommissie is de commissies die deze commissie en de commissieDemocratisering en Decentralisering benoemt en mandateert. om het onderzoek verder te leiden. Precommissielid en hoogleraar antropologie Amade M'charek benadrukt dat de commissie de goedkeuring heeft van de hele precommissie.

 

Input

De commissie wil meteen beginnen met vooronderzoek. Dat duurt naar verwachting tot begin november. In het tweede kwartaal van 2016 wil de commissie haar definitieve onderzoeksrapport uitbrengen. De academische gemeenschap kan input leveren voor het onderzoek. Daarover wordt binnenkort meer bekendgemaakt op de democratiseringspagina van de UvA. Van Moorsel: 'We hebben er vertrouwen in en hopen dat zoveel mogelijk mensen meewerken.'