Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dirk Wolthekker
actueel

UvA krijgt dan toch stilteruimtes, HvA niet

23 november 2015 - 14:08

Na een twee maanden durende discussie is de kogel definitief door de kerk: de UvA krijgt stilteruimtes op de Roeterseilandcampus, de Binnenstadscampus en het Science Park. Dat maakte rector magnificus Dymph van den Boom deze middag bekend bij het academisch uurtje. De HvA krijgt voorlopig geen stilteruimte, zij houdt vast aan het bestaande reserveringssysteem.

 

Sinds de zomer woedt aan de Universiteit van Amsterdam een discussie over of de universiteit een stilte-, gebeds- of bezinningsruimte zou moeten faciliteren. In het verleden wees de UvA dergelijke verzoeken steeds van de hand met een verwijzing naar de scheiding tussen kerk en staat: een seculiere openbare universiteit zou de uitoefening van religieuze rituelen niet moeten faciliteren.

 

De protesten hielden echter aan en Humanities Rally bezette zelfs een eigen stilteruimte in het P.C. Hoofthuis. Na die aanhoudende protesten heeft de UvA nu besloten om toch stilteruimtes te gaan inrichten. Dit zijn permanente ruimtes zonder meubilair, zo liet Van den Boom deze middag weten. De Centrale Studentenraad heeft inmiddels bij het CvB een voorstel ingediend voor huisregels die in de stilteruimtes gaan gelden. Het gaat daarbij om vragen of er al dan niet gegeten mag worden en of men er kleedjes mag laten liggen.

 

Reserveringssysteem

De HvA handhaaft voorlopig haar reserveringssysteem en is niet van zins vaste ruimtes aan te gaan bieden. Van den Boom gaf op gezag van de afwezige HvA-rector Huib de Jong aan dat studenten door middel van de MijnHvApp ruimtes kunnen reserveren die zij kunnen gebruiken als stilteruimtes. Onderaan de trap in de Leeuwenburg is bovendien al tijden een gedoogde gebedsruimte.

 

De stilteruimtes op de drie UvA-campussen worden naar verwachting volgende maand ingericht.

 

Update 23 november 2015 15:25 uur

Manoek Los, vanuit de communicatieafdeling van de HvA verantwoordelijk voor de MijnHvApp, laat weten dat er op dit moment geen mogelijkheid bestaat voor studenten om ruimtes aan de HvA te reserveren. 'Met MijnHvApp kunnen studenten wel zien of er in de bibliotheken studieplekken worden gebruikt, maar lege plekken reserveren kan niet,' zo laat zij desgevraagd weten. 'Het reserveren van ruimtes gaat via Facility Services en dat kunnen alleen docenten doen.'