Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: De vanmiddag door studenten ingerichte stilteruimte in het P.C. Hoofthuis.
actueel

Humanities Rally richt stilteruimte in P.C. Hoofthuis in

Dirk Wolthekker,
10 november 2015 - 17:05

Studenten van Humanities Rally hebben vanmiddag een ruimte in het P.C. Hoofthuis geclaimd die zij inmiddels hebben ingericht als stilteruimte, gebedsruimte ‘of anderszins een ruimte waar studenten zich kunnen terugtrekken’. Het is de volgende episode in het debat over de stilteruimte.

In een verklaring zegt Humanities Rally de stilteruimte te hebben ingenomen ‘in reactie op de ontruiming door het CvB, eerder dit jaar, van een stilteruimte op de Roeterseilandcampus’. Het argument van het CvB was daarbij dat men wilde vasthouden aan de scheiding van kerk en staat. Humanities Rally heeft daaruit geconcludeerd ‘dat de UvA ervoor kiest om haar imago als witte seculiere, elitaire universiteit in stand te houden’.

 

Meike Mol, voorzitter van de studentenraad op de FGw, steunt de actie. ‘Er is een duidelijke roep vanuit de academische gemeenschap om een stilteruimte in te stellen. De UvA heeft hier tot nog toe geen gehoor aan gegeven. Het is fantastisch dat studenten daarom het heft in eigen hand hebben genomen en die ruimte gewoon geclaimd hebben.’ De andere fractie in de facultaire studentenraad, partij TOF, laat bij monde van Jan van Helden weten de actie te steunen. Daarmee steunt de hele raad de actie.

'De ruimte is tot en met de dag van vandaag nooit gebruikt'

Segregatie

De ruimte die nu is ingericht als stilteruimte is gelegen op de begane grond van het P.C. Hoofthuis in een zaaltje dat sinds begin dit studiejaar dienst had moeten doen als studieruimte voor internationale studenten. Volgens dezelfde verklaring van Humanities Rally is de ruimte echter ‘tot en met de dag van vandaag’ nooit door studenten bezocht. Humanities Rally vindt het bovendien niet kies dat een dergelijke ruimte specifiek gereserveerd zou zijn voor internationale studenten. ‘Vorig jaar stonden er nog zo’n dertig computers die beschikbaar waren voor álle studenten, óók de uitwisselingsstudenten. De UvA kiest hier wederom voor segregatie: internationale studenten blijken een voorkeurspositie te genieten ten faveure van studenten uit eigen land.’

 

European studies
Dat de ruimte inderdaad was bedoeld voor internationale studenten wordt door de faculteit overigens ontkend. Woordvoerder Maria Hagen: 'De ruimte was ooit bedoeld voor onder meer studenten European studies, maar niet exclusief voor hen.' Hagen laat weten dat studenten is verzocht opgehangen posters te verwijderen. 'Maar verder mogen ze er zitten, werken en eventueel bidden, zolang ze niet voor overlast zorgen.'

 

Tijdens het wekelijks academisch uurtje zei waarnemend collegevoorzitter en UvA-rector magnificus Dymph van den Boom dat het CvB aanstaande maandag een beslissing neemt over een stilteruimte.

lees meer