Foto: Monique Kooijmans
actueel

UvA-Docent van het Jaar wil titel verdedigen

Willem van Ewijk,
9 november 2015 - 14:17

Wie volgt Joris Marée op als UvA Docent van het Jaar? Als het aan de docent statistiek en wiskunde ligt hijzelf. De winnaar van 2014 hoopt ook dit jaar boven te komen drijven in de nominatieronde die vandaag begint.

‘Ik voel mij helemaal niet zo’n steltloper, want ik sta het liefste altijd midden tussen de studenten,’ zei Joris Marée in januari nadat hij aan de UvA was uitgeroepen tot Docent van het Jaar 2014. Marée, docent wiskunde en statistiek aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, verwees met zijn uitspraak naar de wisseltrofee: gouden stelten die symboliseren dat hij boven het maaiveld uitsteekt. 

 

De jury, die geheel uit studenten bestaat, was lovend. ‘Nog nooit zagen we een docent zo verheugd oplichten wanneer een student een goed antwoord gaf,’ stond er in het juryrapport. Naast de wisseltrofee kreeg  Marée een geldprijs van ongeveer vijftienhonderd euro die hij aan onderwijs of onderzoek mocht besteden. Ook kreeg hij een ‘carte blanche’ van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS). Dat betekent dat hij naar eigen inzicht een collegereeks mocht opzetten.

 

Misbruik van statistiek

De collegereeks van Joris Marée is twee weken geleden van start gegaan. Gedurende tien colleges zal hij ‘zaken aan de kaak stellen waar wiskunde en statistiek worden misbruikt in de media, het bedrijfsleven en de politiek’. Het is volgens hem een manier om nog meer dan in het reguliere onderwijs te vertellen over een onderwerp dat hij leuk vindt.

 

Het bevalt hem zo goed dat hij dit jaar weer Docent van het Jaar wil worden. ‘Het lijkt me leuk om te kijken of ik daar weer naar boven kom drijven,’ zegt Marée.

 

Daarvoor moet hij, net als andereBij de medische en tandheelkundefaculteit hebben studenten in de zomer al hun favoriete docent gekozen. populaire docenten, een streng beoordelingstraject doorlopen. Allereerst kunnen studenten per faculteit hun favoriete docent voordragen. Dat kan tot 15 november via een online stemformulier.

 

Minicolleges
Na de nominaties zal de jury de faculteitswinnaars bepalen. Die worden vervolgens op 3 december gepresenteerd op een voordrachtsavond in Crea op de Roeterseilandcampus. Docenten geven die avond zogenoemde minicolleges die acht minuten duren.

 

Dit is het onderdeel waarbij Marée vorig jaar indruk heeft gemaakt. 'Joris Marée was de grote verrassing van de voordrachtsavond,' aldus het juryrapport. 'De jury vreesde van te voren voor de taaie wiskundige, economische stof, maar toen Marée aan zijn college begon verdween ieder vooroordeel.'

 

Daarna houdt de jury een gesprek met de faculteitswinnaars en woont een college bij van alle zeven kandidaten op de shortlist. Op de volgende dies natalis van de UvA, op 8 januari, zal uiteindelijk de Docent van het Jaar bekend worden gemaakt. 

 

De verkiezing wordt georganiseerd door Asva studentenunie en de Centrale Studentenraad van de UvA.

 

Lees hier een uitgebreid interview met Joris Marée.

Lees meer over