Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Steffi Weber
actueel

Commissie Financiën roept mensen op contact op te nemen

Steffi Weber,
6 november 2015 - 12:45

Het had wat voeten in de aarde, maar het lijkt erop dat de Commissie Financiën en Huisvesting UvA nu toch echt van start is gegaan. Voor informatie over de commissie, die onderzoek gaat doen naar de financiële situatie van de UvA, kan men voortaan terecht op een speciale website, zo maakte de commissie gisteren bekend. Daar zullen regelmatig voortangsberichten worden geplaatst. Ook staat er een telefoonnummer bij en worden mensen, die denken over relevante informatie te beschikken, opgeroepen om contact op te nemen. 

 

De vijfkoppige commissie, onder leiding van accountant Hendrik van Moorsel, werd eind september gepresenteerd en bevindt zich momenteel in een oriëntatiefase. Daarin worden de verwachtingen van de verschillende betrokkenen en belanghebbenden op een rijtje gezet om uiteindelijk te komen tot heldere en concrete onderzoeksvragen en een plan van aanpak voor het daadwerkelijke onderzoek.

 

De commissie wil de resultaten van dit vooronderzoek nog deze maand presenteren op de website. Daar kan men bovendien terecht voor informatie over de werkwijze en de samenstelling van de commissie, zoals het onderzoeksprotocol en het reglement en de informatie over de commissieleden.

 

Protesten
De commissie Financiën is één van de twee onderzoekscommissies De commissies komen er naar aanleiding van onderhandelingen tussen het College van Bestuur en de actiegroepen tijdens de Maagdenhuisbezetting. Beide commissies moeten onafhankelijk zijn, maar zullen onder toezicht van de medezeggenschap en de actiegroepen opereren. die in het leven zijn geroepen na de studentenprotesten van afgelopen voorjaar. De andere commissie, de commissie Democratisering en Decentralisering, is nog niet van start gegaan en nog altijd op zoek naar geschikte commissieleden

 

Ook de oprichting van de commissie Financiën verliep stroef. Oorspronkelijk stond deze onder de leiding van Femke Halsema. Maar de voormalig politiek leider van GroenLinks stapte in juni op omdat de onafhankelijkheid van de onderzoekscommissie volgens haar onvoldoende was gewaarborgd. Toenmalig interim-voorzitter Hendrik van Moorsel nam daarop in september officieel de leiding van de commissie op zich. Hij wil in het tweede kwartaal van 2016 een definitief onderzoeksrapport uitbrengen. 

 

Op de foto: Voorzitter Hendrik van Moorsel en commissielid Dick Schuiling.