Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Versterking commissie D&D op komst

Dirk Wolthekker,
5 november 2015 - 15:47

Er is een vacature voor de commissie Democratisering en Decentralisering (D&D). Dit heeft actiegroep Humanities Rally op haar website bekendgemaakt. Het is opvallend dat er wordt gezocht naar een kandidaat met een UvA-achtergrond, terwijl het 'zuiver interne' karakter van de commissie deze week nog onderwerp was van kritiek.

Uit de vacaturetekst blijkt dat voorgestelde commissie ‘versterking’ krijgt. Of dit betekent dat er gaten zijn gevallen in de samenstelling van de eerder voorgestelde commissie is niet helemaal duidelijk. 

 

Begin deze week kwam er kritiek naar buiten van beoogd commissielid Peter Kwikkers. De voorgestelde commissie zou niet onafhankelijk genoeg zijn en te weinig jonge mensen bevatten. Eerder was al bekend dat een van de voorgestelde leden, promovendus Sander Breur, uit eigener beweging was afgehaakt. 

 

Het is de vraag of de pre-commissie met een nieuwe kandidaat aan Kwikkers tegemoet wil komen. René Hulst, woordvoerder van de pre-commissie, wil liever niet reageren op Kwikkers bezwaren. ‘Want dan gaat er weer veel aandacht naar speculaties en nieuwe vragen.’ 

 

Samenstelling

De door Kwikkers geuite kritiek ging onder meer over het feit dat de voorgestelde commissie ‘zuiver intern’ was. Een opvallend bezwaar, omdat de pre-commissie heeft aangegeven dat de voorstellen die de commissie gaat formuleren, voor democratisering en decentralisering van de UvA, ‘van landelijk belang’ zijn. Met andere woorden: de UvA-commissie zou landelijk beleid gaan formuleren.

 

Maar op de vraag of mensen van buiten de universiteit ook kunnen solliciteren laat René Hulst weten dat er ‘een sterke voorkeur is voor een UvA-link’. 

 

Begin deze week bleek ook dat er vooralsnog geen hoogleraren in de commissie zitting krijgen. Ook hierop had Kwikkers kritiek. Uit het verslag van de sollicitatiecommissie blijkt dat de pre-commissie de kandidatuur van een aantal hoogleraren wel heeft overwogen. Maar de hoogleraren zijn uiteindelijk niet voorgedragen, omdat de sollicitatiecommissie in de meeste gevallen niet tot concensus kon komen.

 

De sollicitatiecommissie is inmiddels opgeheven, want haar werkzaamheden zijn voltooid. Woordvoerder Hulst laat weten dat de sollicitatiecommissie ‘is gedechargeerd’. Sollicitaties voor de commissie lopen daarom via de pre-commissie.