Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Update: Docent Rudolf Valkhoff op non-actief gesteld

Daniël Rommens,
5 september 2015 - 14:11

UvA-docent algemene cultuurwetenschappen Rudolf Valkhoff is voor het komende semester op non-actief gesteld. Dat staat in een vertrouwelijke brief die Valkhoff op Facebook deelde.

In de brief, die door de afdelingsvoorzitter Kunst- en Cultuurwetenschappen is ondertekend namens het College van Bestuur én het bestuur van de Faculteit der Geesteswetenschappen, wordt Valkhoff voor het eerste semester van dit collegejaar ontheven van zijn taken. De belangrijkste reden daarvoor is een conflict tussen de docent en zijn leidinggevende René Boomkens, over de inhoudelijke invulling van twee vakken die Valkhoff tot voor kort doceerde. Daarnaast staat in de brief te lezen dat collega's van de docent 'zich geïntimideerd voelen door zijn gedrag'. Valkhoff zou onder meer 'dreigende opmerkingen' naar hen hebben gemaakt als 'ik kom nog wel bij je langs'.

 

'De Nederlandse belastingbetaler betaalt mij nu dus vijfduizend euro per maand om niet te doen waar ik goed in ben.'

Valkhoff heeft een advocaat in de arm genomen om de brief te beoordelen. 'De UvA probeert volgens hem de zaak vooruit te schuiven. Ze durven me nu niet te ontslaan in verband met de media-aandacht,' aldus Valkhoff. 'Ik sta nu op non-actief met behoud van salaris. De Nederlandse belastingbetaler betaalt mij nu dus vijfduizend euro per maand om niet te doen waar ik goed in ben.'

 

Opening van het academisch jaar

Eerder deze week was de actievoerende docent nog betrokken bij het blokkeren van de toegang tot de opening van het academisch jaar van de UvA. Dat gebeurde nadat Valkhoff met een groep steunbetuigers had getracht het eerste college van het vak cultuurgeschiedenis bij te wonen, dat nu door een andere docent wordt gegeven. Als Valkhoff in het vervolg nog van plan is om dergelijke bezoekjes te plegen, wordt hem misschien zelfs de toegang tot de gebouwen van de UvA ontzegd. Valkhoff wil niet zeggen of hij het college alsnog gaat bezoeken.

 

(Tekst loopt verder onder afbeelding)

Foto: Daniël Rommens
Rudolf Valkhoff in het Maagdenhuis, enkele minuten na het begin van de bezetting

Valkhoff voert al sinds het begin van de protesten en bezettingen van dit voorjaar, actie tegen het beleid van het CvB. Aan het eind van de Maagdenhuisbezetting daagde de UvA hem en drie anderen voor de rechter om de ontruiming van het pand te forceren. Daarna meldde Valkhoff zich ziek en volgde een serie van gesprekken en briefwisselingen, waarin hij en zijn leidinggevenden niet nader tot elkaar kwamen.

Update 6 september 14.34:

 

Kati Röttger, afdelingsvoorzitter kunst- en cultuurwetenschappen benadrukt dat de ontheffing van de taken van Valkhoff het resultaat is van een 'langlopend proces', dat niets te maken heeft met het feit dat hij actievoerde tegen het CvB. 'Het gaat enkel en alleen om een inhoudelijke discussie binnen de opleiding algemene cultuurwetenschappen. En deze discussie is broodnodig omdat de opleiding onder druk staat vanwege de slechte beoordeling en de dalende studentenaantallen,' aldus Röttger. 'Rudolf Valkhoff heeft meermaals aangeven dat hij de afspraken die zijn gemaakt met de hele staf naast zich neer wil leggen. Ook de toezegging dat hij zelf accenten mag zetten bij de invulling van de vernieuwde colleges heeft niets aan zijn houding veranderd.'