Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Academisch Jaar geopend in rellerige sfeer

Dirk Wolthekker,
31 augustus 2015 - 18:47

De opening van het academisch jaar behoort tot de grand ceremonies van de UvA, maar dreigde dit jaar in een grimmige sfeer te verlopen. Uiteindelijk ging de opening met een vertraging van ongeveer drie kwartier gewoon door, maar de feeststemming was bedorven met slechts een halfvolle Aula en een kleine, besloten receptie in de Tetterode-bibliotheek.

Op de eerste dag van het nieuwe collegejaar verzuchtten verschillende aanwezigen in de Aula ‘er nu al geen zin meer in te hebben’. ‘We beginnen weer van voren af aan,’ liet een decaan weten. Een collega-decaan: ‘Dit collegejaar begint niet goed.’ Weer een ander: ‘Om hoeveel demonstranten gaat het nu eigenlijk?’. Een medewerker: ‘De UvA wordt gegijzeld door een clubje van dertig studenten.’ Weer een ander: ‘Dit is geen feestelijke opening, genodigden zijn belet om naar binnen te gaan. Dit voelt niet als democratie.’

 

Studenten van De Nieuwe Universiteit (DNU) eisten vanmiddag aan de poort van de Aula opnieuw aandacht voor meer kwaliteit van het onderwijs, minder rendementsdenken, meer democratie en meer transparantie. Ze vrezen dat de UvA inmiddels al lang weer back to normalcy is en dreigen opnieuw met acties. Inmiddels is daar ook de strijd voor het behoud van de demonstrerende docent Rudolf Valkhoff bijgekomen. Die vreest te worden ontslagen en studenten van DNU delen zijn angst.

 

Dag vol relletjes

De dag van vandaag was al niet goed begonnen na het schrappen van een kritisch gedicht dat studenten hadden willen voordragen tijdens de jaaropening. Studenten beschouwden het als censuur, volgens de UvA was het gedicht niet opportuun op een hoogtijdag voor de UvA en was er bovendien sprake van ‘grof taalgebruik’. Het relletje, dat de landelijke media haalde, was nog niet achter de rug of een eerstejaarscollege cultuurgeschiedenis, waar DNU én Rudolf Valkhoff bij aanwezig hadden willen zijn, werd verplaatst naar een onbekende zaal. DNU en Valkhoff hadden het nakijken. De twee akkefietjes zetten ongetwijfeld kwaad bloed bij DNU: vanmiddag rond één uur hielden ze een besloten actievergadering. Onbekend is wat daar is besloten, maar de blokkade van de Aula is er ongetwijfeld aan de orde gekomen.

 

Foto: Daniël Rommens
Een lachende vicerector Edgar du Perron, opgesloten achter de barricade

Bruggen bouwen

Veel voor de deur wachtende genodigden leken begrip te hebben voor de eisen en de argumenten van de bezetters, maar een blokkade ging ze te ver. Oud-decaan van de FNWI Walter Hoogland leek zich op een gegeven moment naar binnen te willen vechten, maar ging aan de poort toch het gesprek aan met de demonstranten. De nieuwe student-assessor Lianne Schmidt, die morgen aan de slag gaat, zei zich andermaal te realiseren dat ze ‘bruggen moet bouwen’ binnen de academische gemeenschap. Een deel van de genodigden leek nog voor aanvang van de jaaropening te zijn afgetaaid, een ander deel wist via alternatieve toegangen de Aula te bereiken, het groepje DNU-ers en Rudolf Valkhoff achterlatend in de regen. Die laatste had gelukkig een regenjas bij zich.

 

Rector magnificus Dymph van den Boom, die uiteindelijk achter het katheder plaatsnam voor haar openingsrede zei: ‘Een blokkade is onacceptabel. We zijn niet tegen vrijheid van meningsuiting, maar dat kan niet op deze manier.’In haar Engelstalige openingsrede ging ze overigens in op de gebeurtenissen van het afgelopen halfjaar en de hervormingsagenda die inmiddels in gang is gezet. Wel waarschuwde ze voor misplaatst heimwee naar vroeger tijden. ‘We mustn’t go back in time and cling onto nostalgia. We need to go forward, to the university of the 21st century.

 

Hoofdgast Geoffrey Boulton, emeritus-hoogleraar geologie aan de University of Edinburgh, hield een mooie toespraak, al was het voor een halflege Aula. Hij leek het op te nemen voor de demonstranten. ‘Ik heb zelf aan twee kanten van de barricaden gestaan. Als student in de jaren zestig en nu weer. Je kunt deze demonstranten wegzetten als stijfkoppige domoren, maar je kunt ook blij zijn met de diepe betrokkenheid van deze jonge mensen.’

 

Lees hier het liveverslag van de protestacties en de opening terug.

Morgen verschijnt op Folia.nl een groot interview met Geoffrey Boulton.