Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Kartini Room of Bushalte? Wat wordt de nieuwe naam van de VOC-zaal?
Foto: Bob Bronshoff/UvA
actueel

Kartini Room of Bushalte? Wat wordt de nieuwe naam van de VOC-zaal?

Toon Meijerink Toon Meijerink ,
18 oktober 2024 - 08:29

De VOC-zaal in het Bushuis heeft een nieuwe naam nodig. Deze week werd er tijdens een bijeenkomst gebrainstormd over welke benaming passend zou zijn. De UvA-gemeenschap kan binnenkort stemmen over vijf van de bedachte opties.  

Sinds de VOC-zaal in 2022 door de UvA werd gesloten als vergaderruimte, is de ruimte aan een nieuwe benaming en functie toe. Het door de universiteit aangestelde project Dekoloniale Dialogen@Humanities, dat zich bezighoudt met de nieuwe inrichting, organiseerde samen met Geesteswetenschappendecaan Marieke de Goede donderdagmiddag een brainstormsessie. UvA’ers die zich hadden aangemeld konden nieuwe namen voor de ruimte opperen. Daar kwamen vijf opties uit.

Het populairste voorstel voor een nieuwe naam bleek ‘Kartini Room’ naar de Javaanse Adjeng Kartini (1879-1904), een feministische schrijver uit negentiende-eeuws Nederlands-Indië. Zij werd in 1964 benoemd tot nationale held van Indonesië.

 

Een andere persoonsnaam bleek ook favoriet: ‘Van Gujarati-zaal’. Die naam vindt men alleen terug in een huwelijksakte uit 1652. Die bron rept over de uit Azië meegenomen Susanna van Gujarati die in het kerkje van Sloterdijk met de tot slaafgemaakte Jacob van Bangalen trouwde. De naamkeuze van beide vrouwen zou de nadruk leggen op het ingewikkelde koloniale verleden van het pand.

Discussie over VOC-zaal

Sinds de Commissie Diversiteit onder leiding van Gloria Wekker in 2016 rapporteerde dat de verbeelding van de koloniale geschiedenis niet meer van deze tijd, is er discussie over de VOC-zaal. De vergaderruimte werd in 1990 gebouwd en is een reconstructie van de zestiende-eeuwse Bewindhebberszaal van de VOC. Op voorstel van hoogleraar Koloniale Geschiedenis Remco Raben in 2016 kreeg de VOC-zaal al context biedende bordjes. Sommige studenten vonden dat echter niet genoeg en betoogden dat de zaal geheel gestript moest worden van de reconstructie. Na aanhoudende kritiek sloot de UvA de vergaderzaal in 2022. Een jaar later heropende de ruimte als plek voor onder andere paneldiscussies en exposities over het koloniale verleden.

The Room of Present Pasts

Ook de naam ‘Bushalte’, met een toespeling op het Bushuis, was gewild. Die naam zou met het accent op ‘halte’ de bezoeker aansporen om te stoppen en na te denken over de gevolgen van het koloniale verleden. In die trant was ook het idee ‘The Room of Present Pasts’ populair. Volgens mede-organisator faculty diversity officer van Geesteswetenschappen Kristine Johanson dient men immers ook te reflecteren op hoe het koloniale verleden mensen in het heden raakt.

 

Als ruimte voor een gezamenlijk gesprek over het koloniale verleden vond ‘The Global Village Square’ als vijfde naam de meeste navolging. Over bovengenoemde vijf namen kunnen - mogelijk met aanvullingen - studenten en medewerkers ten slotte gaan stemmen in een door Dekoloniale Dialogen@Humanities georganiseerde poll.

 

De uiteindelijk verkiezing van een nieuwe naam is een onderdeel van de aanbevelingen die Dekoloniale Dialogen@Humanities in 2023 aanbood aan de universiteit. Het UvA-bestuur beraadt zich sindsdien over het rapport. Het belangrijkste advies daaruit stelt dat de ruimte dient te worden opengesteld als plek om te onderwijzen en te leren over het koloniale verleden, zowel door bijvoorbeeld tentoonstellingen als colleges. ‘Voor zij die geraakt werden én worden door het koloniale verleden’, stelt faculty diversity officer Johanson. En dat moet ook in de naam terugkomen.

website loading