Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dirk Gillissen.
actueel

Tekort economiefaculteit (FEB) loopt komende jaren op tot 4,8 miljoen

Dirk Wolthekker,
25 oktober 2023 - 15:08

In de UvA-conceptbegroting 2024 staan vier van de zeven UvA-faculteiten in het rood. Dit komt deels door de forse salarisstijgingen en andere lasten zoals energie, die niet helemaal worden gedekt door voldoende inkomsten. In een vooruitblik naar de komende jaren streeft de UvA naar ‘een nulresultaat vanaf 2026’. Vanaf dat jaar moet de UvA dus weer ‘quitte’ spelen.

Het jaar 2024 gaat financieel gezien een lastig jaar worden voor de faculteiten, zo blijkt uit de conceptbegroting van de UvA voor komend jaar. De zeven faculteiten hebben in totaal een negatief resultaat begroot van 9,5 miljoen euro. Dit tekort kunnen ze deels dekken met de inzet van 6,5 miljoen aan reserves, maar dan blijft er dus alsnog een tekort van 3 miljoen staan. Ook in 2025 mogen sommige faculteiten (niet allemaal dus) reserves inzetten om tekorten te dekken. Bedoeling is dat alle begrotingseenheden (faculteiten én diensten) vanaf 2026 weer quitte spelen, dat wil zeggen: geen winst, geen verlies, een zogenoemd nulresultaat.

Flinke bezuinigingen lijken voor de komende jaren onvermijdelijk bij de economen, te meer daar de (aanzienlijke) reserves niet mogen worden ingezet

FEB schuift tekorten vooruit

In de voorbereidende berekeningen voor de begroting, de zogenoemde Kaderbrief, kwam de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) uit op een flink tekort van vier miljoen. De afgelopen maanden is links en rechts geschaafd aan de lasten en baten, waardoor de FEB nu uitkomt op een tekort van 1,4 miljoen voor 2024. Maar de terugloop in het tekort ten opzichte van de Kaderbrief komt feitelijk omdat het verschil is vooruitgeschoven naar de jaren 2025 tot en met 2027. In dat laatste jaar kijkt de FEB aan tegen een tekort van 4,8 miljoen, een bedrag dat haaks staat op het ‘nulstreven’ van de UvA. Bezuinigingen lijken voor de komende jaren dan ook onvermijdelijk bij de economen, te meer daar de (aanzienlijke) reserves niet mogen worden ingezet.

 

FNWI

Ook de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) kijkt tegen een tekort aan: 1,7 miljoen. Maar anders dan bij de economen neemt dat tekort de komende jaren drastisch af tot 60 duizend euro in 2027. Ook de FGw moet maatregelen nemen om de tekorten te beteugelen. Voor de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR) geldt iets vergelijkbaars, alleen is het tekort voor 2024 nog kleiner, namelijk acht ton, een tekort dat het jaar daarop al is weggewerkt.

 

Het grootste tekort voor 2024 vertonen de bètawetenschappen (FNWI): bijna acht miljoen, wat slechts voor een klein deel kan worden opgelost met het inzetten van reserves. Ook in de meerjarenbegroting tot en met 2027 staat de FNWI in het rood. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de kostbare bouw op Science Park van LabQ, een gebouw speciaal gericht op onderzoek naar quantumtechnologie. De rode cijfers bij de FNWI nemen de komende jaren wel sterk af, namelijk tot vier ton in 2027. De FNWI hoeft niet te bezuinigen en kan reserves inzetten. De Faculteit Maatschappij & Gedrag (FMG) speelt quitte, evenals geneeskunde en tandheelkunde.

 

Facility Services

Ook bij verschillende diensten zijn de begrote resultaten niet overal rooskleurig, in het bijzonder bij Facility Services dat in 2024 een begroot tekort voorziet van bijna zeven ton, oplopend tot zes miljoen in 2027. Ook daar moeten dus steveige maatregelen worden genomen wil de dienst in 2026 gelijk spelen. Dit geldt ook, maar in mindere mate voor Studenten Services, de UB, Studentengezondheidszorg en Energieadministratie.

Misschien gaat het drie verdiepingen tellende REC J/K toch nog de hoogte in, een idee dat in het verleden wel eens ter sprake is gekomen

3000 m2 extra bouw op REC

En dan is er nog de jaarlijkse rondedans rond de actualisatie van het UvA Huisvestingsplan (HvP), sinds mensenheugenis een hoofdpijndossier, al komen er de komende jaren een flink aantal gerenoveerde gebouwen beschikbaar voor gebruik, zoals REC-P, REC-J/K en de splinternieuwe UB op het Binnengasthuisterrein, tegenwoordig Universiteitskwartier geheten. Maar ja, hoeveel vierkante meters werkplek is er nog nodig nu er politieke druk is ontstaan om de instroom van internationale studenten in te dammen en steeds meer mensen bovendien regelmatig thuiswerken. De UvA verwacht dat hybride werken ‘een structurele factor is geworden in het gebruik van de kantooromgeving’.

 

Gelijktijdig blijft er onderwijsruimte nodig voor de veertigduizend UvA-studenten. De UvA zegt ‘geen groeiambitie’ meer te hebben, maar ook zonder die ambitie blijft de UvA populair. Dit zal er toe leiden dat er op de Roeterseilandcampus ‘extra nieuwbouwvolume’ is opgenomen in het huisvestingsplan. ‘Per 2029 is een uitbreiding van circa 3.000 vierkante meter opgenomen in het huisvestingsplan ten behoeve van het primair proces.’

 

Wat daarvoor de mogelijkheden zijn is nog niet duidelijk, maar de UvA oppert het idee om ‘meer verhuurbare vierkante meters te realiseren in J/K’. Dus misschien gaat het drie verdiepingen tellende pand toch nog eens de hoogte in, een idee dat in het verleden wel eens ter sprake is gekomen. Wat ook de hoogte in gaat is de vierkante meterprijs die faculteiten en diensten moeten betalen aan de UvA om gebruik te kunnen van de gebouwen. Die prijs zal vanaf 2025 jaarlijks met vier procent omhoog gaan.

 

Medezeggenschap

De conceptbegroting ligt momenteel ter consultatie bij de academische gemeenschap. Over de eerder genoemde Kaderbrief, die de basis vormt voor deze begroting, is overigens nog geen overeenstemming tussen de medezeggenschap en het College van Bestuur. De gezamenlijke vergadering (gv) van de centrale ondernemingsraad en de centrale studentenraad hebben wettelijk instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de Kaderbrief.

 

Die instemming heeft de gv in juli niet gegeven totdat de medezeggenschapsdeelname aan de ontwikkeling van de REC, waar drie faculteiten en allerlei diensten zijn gevestigd ‘afdoende en wederzijds is geregeld’. Daar moet eerst nog een oplossing voor komen voordat de gv instemming kan geven over de conceptbegroting. Ondertussen dendert de begrotingskalender gewoon voort, want in beginsel moet er voor 1 januari een door de Raad van Toezicht goedgekeurde UvA-begroting zijn.