Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans (UvA)
actueel

UvASociaal te laat met inleveren kieslijsten studentenraad, uitsluiting dreigt

Dirk Wolthekker,
25 april 2022 - 16:55

De studentenraadsverkiezingen beginnen pas over drie weken, maar de eerste rel is al geboren. UvASociaal, de partij die al jarenlang een van de grootste is, was te laat met het aanleveren van al haar kieslijsten. In het verleden was dat genoeg voor een uitsluiting.

Tijdens de officiële vaststelling van de kieslijsten vanmiddag bleek dat UvASociaal zijn kieslijsten te laat had ingeleverd. De deadline voor de fysieke inlevering van de lijsten was dinsdag 19 april om 17.00 uur, maar de partij haalde dat tijdstip niet. Wat het centraal stembureau van de UvA hiermee gaat doen is nog niet bekend.

In 2015 leverde een vergelijkbare kwestie een flinke rel op: List Sefa en de (inmiddels niet meer bestaande) partij Mei leverden hun lijsten te laat in, waarna de lijsten ongeldig werden verklaard. Enkel op faculteiten waar een gebrek aan kandidaten ontstond door het ontbreken van Mei mocht de partij meedoen. Een procedure tot aan het College voor Beroep Hoger Onderwijs leverde niets op. Het was de voorbode voor de opheffing van Mei, de partij overleefde een jaar met een handjevol studentenraadsleden niet.

 

37 kieslijsten

Voor de zeven facultaire studentenraden én de centrale studentenraad hebben zich in totaal 36 kieslijsten aangemeld, grotendeels bestaande uit bekende en minder bekende partijen, maar ook een enkele nieuweling. Zo is er de partij New DemocratsUvA, die meedoet aan de directe verkiezing van de centrale studentenraad (CSR). De partij verwacht er kennelijk veel van, want er zijn zestien kandidaten opgesteld. De lijst wordt aangevoerd door economiestudent Mignon Kroon, die voor zichzelf begint, want dit jaar zit ze namens Inter in de studentenraad van Economie & Bedrijfskunde (EB).

Ondanks de opheffing blijkt Lijst TOF toch mee te doen bij geesteswetenschappen

Andere partijen die meedingen naar een directe zetel in de CSR zijn UvASociaal, 020, De Vrije Student, Inter en Activistenpartij UvA. Afgelopen jaar won UvASociaal de meeste zetels (drie) bij de directe verkiezing van de CSR, al leverde dat niet het voorzitterschap op. De voorzittershamer is dit jaar in handen van Manish Jhinkoe-Rai van partij Lief. De CSR bestaat uit veertien leden, van wie zeven direct worden gekozen en zeven worden afgevaardigd namens elk de zeven faculteiten.

 

Zes partijen

Bij EB doet New Democrats ook mee en daar heet het New DemocratsFEB, met lijstaanvoerder Akhilesh Das Burma. Bij de economen doen trouwens ook zes partijen mee. Naast New Democrats heeft faculteitspartij List Sefa als vanouds sterke papieren. Verder doen bij EB de partijen UvASociaal en 020 mee, met elk meerdere kandidaten. Daarnaast doen er aan de faculteit twee eenmanspartijen mee: Inter en Slaafs – Eerlijk, Simpel, Bier. Slaafs deed tot voor kort alleen aan de bètafaculteit mee aan de verkiezingen voor de facultaire studentenraad.

 

TOF

Opvallend is de deelname van de partij Lijst TOF aan de verkiezing van de studentenraad bij de Faculteit der Geesteswetenschappen. Sinds 2016 is partij TOF steeds de grootste partij geweest, maar dit voorjaar liet de partij opeens weten niet meer mee te doen. Eind vorige maand kwam de partij met een opheffingsverklaring waarin stond dat het hele medezeggenschapscircus een farce zou zijn waaraan men beter niet mee kan doen.

In de verklaring schreef de partij dat medezeggenschap op de UvA een excuus is ‘om van bovenaf opgelegde beslissingen een zweem van democratische legitimiteit te kunnen geven’. Maar nu blijkt dat Lijst TOF tóch meedoet met een lijst van vijf kandidaten, veelal ex-leden van de partij. Lijsttrekker is student Frans en Spaans Huug Roosjen, die vorig jaar ook namens Lijst TOF meedeed.

 

Toga’s en bier

Bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid doen dit jaar slechts twee partijen mee, faculteitspartij OpRecht en De Vrije Student. De twee nemen het tegen elkaar op voor acht zetels. De interdisciplinaire Engelstalig bacheloropleiding PPLE, die organisatorisch is ondergebracht bij de rechtenfaculteit, heeft binnen de studentenraad van in totaal twaalf zetels recht op vier zetels, waarvoor drie partijen kandideren: Inter, 020 en UvASociaal.

Bij pedagogische & onderwijskundige wetenschappen zijn er geen kandidaten

Bij de bètafaculteit doen zoals gewoonlijk de partijen Lief, De Vrije Student en Slaafs mee. Slaafs heeft de afgelopen jaren redelijk wat succes geboekt met het vergaren van zetels en dat is misschien niet helemaal onlogisch: de partij geeft maandelijks voor 500 euro gratis bier weg aan alle studenten die de facultaire ‘bierborrel’ bezoeken. De partij financiert dit door een deel van de bestuursbeurzen ter beschikking te stellen voor de aankoop van gratis weg te geven bier. Het leverde vorig jaar drie zetels op in een studentenraad van twaalf zetels.

 

Maatschappij &Gedrag

De studentenraad Maatschappij & Gedrag heeft in totaal twaalf zetels en vier subdistricten: social sciences, waar vijf partijen meedoen voor vijf zetels; psychologie (2 partijen, 3 zetels); communicatie (2 partijen, 2 zetels) en pedagogische & onderwijskundige wetenschappen (2 zetels, geen kandidaten). Volgens het centraal stembureau verschuiven de zetels naar het district ‘dat gemiddeld per zetel de meeste stemmen behaalde’.

 

Geneeskunde

Geneeskunde telt een studentenraad van tien leden, van wie zeven uit de bachelor en drie uit de master, de zogenoemde coassistenten. Voor de bachelor-geleding zijn acht kandidaten beschikbaar (zeven van partij MFAS Bachelor en één van De Vrije Student) voor zeven zetels. De kandidaten zijn dus vrijwel allemaal nu al zeker van een zetel. De coassistenten hebben dit jaar geen kandidaten aangeleverd. Volgens het Centraal stembureau van de UvA worden de zetels toegekend ‘aan de partij [uit de bachelor-geleding] die gemiddeld de meeste stemmen per zetel heeft behaald’. Bij tandheelkundefaculteit Acta van hetzelfde laken een pak, met dien verstande dat daar zoals gewoonlijk maar één partij meedoet: Kies Acta. Er zijn negen kandidaten voor acht zetels. Op één na kunnen al kandidaten dus hun zetels innemen.

 

De verkiezingen voor de studentenraden vinden plaats van 16 tot en met 20 mei. De uitslag wordt bekendgemaakt op 30 mei.