Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Een oud campagnebeeld van TOF
actueel

Studentenpartij TOF stopt: ‘Wij komen niet verder’

Henk Strikkers,
29 maart 2022 - 10:49

Studentenpartij Trots op FGw, sinds 2016 de grootste partij op de geesteswetenschappenfaculteit, houdt op te bestaan. In een verklaring schrijft de partij dat medezeggenschap op de UvA een excuus is ‘om van bovenaf opgelegde beslissingen een zweem van democratische legitimiteit te kunnen geven’.

In een verklaring laat TOF weten dat ‘een partij als de onze niet levensvatbaar kan zijn aan de Faculteit der Geesteswetenschappen’. Ze schrijft dat de medezeggenschap aan de faculteit niet serieus wordt genomen en somt vervolgens in de vier pagina’s tellende verklaring (zie hieronder) tal van voorbeelden op waaruit volgens TOF blijkt dat de faculteit niet serieus omgaat met adviezen of besluiten van de studentenraad.

 

‘Wij kunnen zeggen: wij hebben het in elk geval geprobeerd en onze positie ten volle benut,’ zo sluit TOF af. ‘Toch komen wij niet verder.’

‘Wij zijn een stuk wijzer en cynischer geworden’

Geen bestuursleden

Vorige week vertelde een TOF-raadslid aan studentensite YouvAToday dat de partij opgeheven zou worden omdat men geen bestuursleden kon vinden. De partij laat desgevraagd per mail weten dat het al jaren lastig is om mensen te vinden die op de lijst willen staan. ‘Datzelfde geldt voor het bestuur; het is een ondankbare taak die weinig mensen op zich willen of kunnen nemen. Dat alles hangt samen met het functioneren van de medezeggenschap, zoals aangekaart in de bekendmaking.’

Foto: Mina Etemad
Roeland Voorbergen is de eerste en laatste CSR-voorzitter geweest namens TOF

TOF behaalde in het jaar van haar oprichting direct 5 van de 12 zetels binnen de studentenraad van de Faculteit der Geesteswetenschappen. In de jaren erna had ze steeds de absolute meerderheid in de raad: zeven in 2016 en 2017, acht in 2018 en 2019, tien in 2020 en zeven in 2021. In 2018/19 leverde TOF zelfs de voorzitter van de Centrale StudentenraadTOF deed nooit mee aan de verkiezingen voor de Centrale Studentenraad. Iedere facultaire raad vaardigt echter een student af naar de Centrale Studentenraad. Zo kon TOF alsnog de voorzitter van de Centrale Studentenraad leveren.: Roeland Voorbergen.

 

Decentralen

Het is de afgelopen jaren vaker voorgekomen dat grote studentenraadspartijen aan de UvA zichzelf opheffen. In 2018 stopten De Decentralen, de partij die destijds twee jaar lang de grootste was in de Centrale Studentenraad. In een vergelijkbare afscheidsbrief schreef de partij dat zitting nemen in de studentenraad ‘niets uithaalt en we ook niemand vinden die we met deze ondankbare rotklus op willen zadelen’.

 

In datzelfde jaar stopte ook Humanities Rally, de partij die voortkwam uit een actiegroep achter de Maagdenhuisbezetting. Zij maakten tussen 2015 en 2018, samen met TOF, de dienst uit in de studentenraad van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Humanities Rally besloot verder te gaan als actiegroep en te stoppen met de medezeggenschap omdat ze dacht op die manier meer te kunnen bereiken.

 

TOF wil niet nader reageren op de verklaring.