Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Firesam! (cc, via Flickr)
actueel

Folia’s survivalgids: hoe overleef ik prestatiedruk?

Nadia Murady,
3 september 2021 - 10:13

Hoe kom je als kersverse student het eerste studiejaar door? In deze serie delen ervaringsdeskundigen Iris Kok en Nadia Murady hun praktijklessen. Deze keer: hoe houd je het hoofd boven water ondanks alle prestatiedruk?

De onderwijscompetitie leeft. Dat heb ik de afgelopen drie jaar eerstehands ervaren. Steeds meer doen is het motto. ‘Goede’ cijfers halen, relevante werkervaring opdoen, maatschappelijk betrokken zijn, noem het maar op.

Eerste hulp bij studiestress
  • Bespreek je problemen met de studieadviseur: met hem kun je ook de mogelijkheden bespreken om het rustiger aan te doen door bijvoorbeeld een extra semester te nemen. Dat kan de stress verminderen. Ook kun je naar de studentenpsycholoog van de universiteit bij milde klachten.
  • Vergeet niet om pauzes te nemen, ook als je studeert. Daarna kan je je ook beter concentreren op je studie en werk.
  • Probeer een vast slaapritme aan te houden. Ook als je het moeilijk vindt om ’s avonds vroeg te gaan slapen of moeite hebt met wakker worden, is het goed als je vaste tijden aanhoudt en waarschijnlijk ben je dan minder vermoeid.
  • Wees niet bang om hulp te vragen. Je vrienden of familie zullen vaak bereid zijn om je te helpen en kunnen desnoods een luisterend oor bieden. Zo hoef je niet alleen te zitten met je problemen.
  • Zoek professionele hulp als het te veel wordt. De huisarts of de psycholoog kunnen je helpen als je serieuze problemen hebt.

Maar die competitie zorgt voor een ongelofelijke druk op studenten. Naast het bijwonen van colleges en het leren voor tentamens zijn we vaak bezig met bijbaantjes om rond te komen. En dan kun je je weer niet volledig storten op je studie of sociale leven.

 

Een oneindige to-do-list

Soms heb ik dagen waarop ik niet kan slapen omdat ik doelloos zit te piekeren over mijn oneindige to-do list. Het is zwaar om alle last op je te dragen en wanneer het allemaal te veel wordt, probeer ik mijn toevlucht te zoeken bij familie en vrienden. Ook al kunnen ze me niet altijd helpen, ze bieden me wel een luisterend oor en dat helpt me enorm.

 

Wat ook lijkt te helpen, is het aanhouden van een vast slaapritme. Alhoewel het lastig blijft om ’s avonds vroeg naar bed te gaan en ’s ochtends weer vroeg op te staan, helpt een vast ritme om je beter te voelen. Elke avond dezelfde tijd naar bed, elke ochtend dezelfde tijd weer op.

 

Plan ook vrije dagen in waar je helemaal niets doet. Daarna kun je je weer beter concentreren.

 

Studieadviseur

Als je behoefte hebt aan meer begeleiding kan je jouw problemen met de studieadviseur bespreken. Jullie kunnen dan samen kijken naar de mogelijkheden, bijvoorbeeld een extra semester nemen om rustiger aan te doen. Je kan ook naar de studentenpsycholoog stappen als je bijvoorbeeld last hebt van faalangst of studiestress. Hier kan je ook trainingen en workshops volgen.

 

Heb je het gevoel dat je tegen een burn-out aanzit of dat niks helpt? Dan is het beter om professioneel hulp te zoeken bij je huisarts (via de UvA) of psycholoog. Die kunnen je beter helpen en oplossingen bieden.