Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dirk Wolthekker
actueel

Medezeggenschap adviseert negatief over beoogd bestuurder HvA

Dirk Wolthekker,
11 januari 2017 - 16:48

De zoektocht naar een nieuwe financiële bestuurder voor de HvA wil niet vlotten. Er was een kandidaat gevonden, maar na een draagvlakgesprek hebben leden van de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) van de HvA negatief geadviseerd. De Raad van Toezicht van de HvA is nu weer aan zet.

Wie de kandidaat-bestuurder in kwestie is, is op dit moment onbekend. ‘Waar het om gaat is dat de zaak nu is teruggelegd bij de Raad van Toezicht. Die is nu weer aan zet,’ zegt CMR-lid Bram Buskoop. ‘Dat is gisteren tijdens een CMR-vergadering besloten.’ Het betekent dat de opvolging van tijdelijk bestuurder Nico Moolenaar vertraging oploopt.

 

De HvA is al enige tijd op zoek naar leden van een eigen College van Bestuur. Dat moet gestalte krijgen in de aanloop naar de bestuurlijke splitsing van UvA en HvA. Die bestuurlijke splitsing heeft óók vertraging opgelopen, omdat de medezeggenschap van de UvA die splitsing vorige maand blokkeerde. HvA-rector Huib de Jong is niettemin op zoek naar een financiële rechterhand, nu interim-bestuurder Moolenaar vertrekt.

 

Gezamenlijk negatief advies

‘Voor de opvolging van Moolenaar was een benoemingsadviescommissie ingesteld, waarin ook twee leden van de CMR zaten. Die commissie adviseerde positief over de kandidaat,’ zegt Buskoop. ‘Vervolgens moest er een draagvlakgesprek komen van de CMR met de kandidaat. Aan dat gesprek nam ik niet deel, maar wel vijf andere leden van de CMR. Zij hebben gezamenlijk geoordeeld een negatief advies af te geven over de benoeming. We hebben als CMR nu besloten de zaak weer in handen te geven van de Raad van Toezicht. De raad kan op zoek gaan naar een nieuwe kandidaat, in gesprek gaan met de CMR of de afgewezen kandidaat toch aannemen.’

 

CMR-voorzitter Pieter Claeys laat zich niet over de zaak uit. ‘Ik ga hier niets over zeggen,’ zegt hij. ‘Het is een procedure die loopt.’

 

Driehoofdig college

Bedoeling is dat de HvA na de bestuurlijke splitsing met de UvA een driehoofdig college van bestuur krijgt. Naast de collegevoorzitter en een lid met de portefeuille financiën moet er nog een derde lid worden geworven. De werving van die persoon is aangehouden totdat de bestuurlijke splitsing van UvA en HvA ook aan de UvA-kant door de medezeggenschap is goedgekeurd. De medezeggenschap van de HvA stemde vorige maand al in met die splitsing.