Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Gerwin Wezelman: ‘Ga niet stemmen bij referendum’

Willem van Ewijk,
24 november 2016 - 12:40

Om een signaal af te geven dat het referendum over democratisering van de universiteit niet legitiem is roept Gerwin Wezelman, fractievoorzitter van de Vrije Student in de Centrale Studentenraad, medewerkers en studenten op niet te gaan stemmen.

Wezelman deed zijn oproep woensdag in Folia Live, de regelmatig terugkerende livestream van Folia op Facebook. ‘Wat mij betreft had het referendum niet gehouden hoeven te worden,’ zei Wezelman.

 

‘Dit referendum is tot stand gekomen na de bezetting van het Maagdenhuis. Het kraken van onderwijsgebouwen is niet een legitiem middel om een referendum af te dwingen. Doe dus niet mee aan dit spel.’

 

Sinds woensdag kunnen studenten en medewerkers kiezen uit vier bestuursmodellen voor de universiteit. Zo kunnen hun voorkeur geven aan vier modellen, variërend van het blauwe model – het huidige bestuursmodel – tot voor het groene model, een van onderop georganiseerde universiteit. De modellen zijn voorgesteld door de commissie Democratisering & Decentralisering die na de Maagdenhuisbezetting van 2015 werd ingesteld door actievoerders en het universiteitsbestuur om te zoeken naar het ideale bestuursmodel van de universiteit.

 

(Bekijk hieronder de hoogtepunten uit de aflevering van Folia Live met Gerwin Wezelman. De tekst loopt door onder de video.)

 

‘Dit referendum speelt alleen onder de actiegroepen’

‘Kleine groep’

Het groene model, dat de ‘participatieve universiteit’ wordt genoemd krijgt de laatste weken veel aandacht. Onder meer studentenvakbond Asva en de studentenactiegroepen De Nieuwe Universiteit en Humanities Rally voeren campagne voor dit model.

 

Op de vraag waarom juist dit model zo populair is zei Wezelman: ‘De bezetting van het Maagdenhuis gebeurde door een kleine groep studenten. Dat is ook de groep studenten die met het College van Bestuur de commissie Democratisering & Decentralisering de opdracht heeft gegeven om dit referendum te organiserenHet College van Bestuur, de actiegroepen en de medezeggenschap hebben gezamenlijk afgesproken een referendum te organiseren. Uit een reconstructie die Folia eerder deze maand maakte, bleek dat de wens om een referendum te organiseren vooral van de ondernemingsraad kwam..’

 

Dat ze nu campagne voeren voor het groene model is een volgende stap in hun strijd voor democratisering van de universiteit. Maar Wezelman denkt dat de meeste studenten hier niet op zitten te wachten. ‘Dit referendum speelt alleen onder de actiegroepen. Het is een kleine groep die het referendum kaapt. De normale student wil gewoon zijn diploma halen.’

 

Lage opkomst

Volgens Wezelman weten de meeste studenten überhaupt niet dat er een referendum gehouden wordt. Met leden van de Vrije Student ging hij van de week naar een universiteitsgebouw en vroeg aan 89 studenten wat ze van het referendum vonden. ‘Van die 89 studenten wisten er 72 niet dat er een referendum aankwam.’

 

Hij verwacht dan ook dat de opkomst laag zal zijn. ‘Die wordt lager dan bij de verkiezingen voor de Centrale Studentenraad.’ Bij de studentenraadsverkiezingen aan de UvA stemt over het algemeen minder dan twintig procent van de kiesgerechtigden.

 

Bekijk hieronder de hele aflevering van Folia Live.