Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

College herkent zich niet in kritiek actiegroepen

Willem van Ewijk,
20 november 2016 - 16:40

Het College van Bestuur van de UvA (CvB) herkent zich niet in de kritiek van studentenactiegroepen De Nieuwe Universiteit, Humanities Rally en studentenvakbond Asva. Die schreven zondag in een open brief dat het universiteitsbestuur het aanstaande referendum over democratisering van de universiteit onvoldoende zou ondersteunen.

Tijdens het referendum dat aanstaande week begint kunnen studenten en medewerkers kiezen uit vier bestuursmodellen voor de universiteit. Zo kunnen ze kiezen voor het bestaande bestuursmodel, of voor een van onderop georganiseerde universiteit.

 

De actiegroepen schreven zondag in een open brief op de website van Folia dat het college zich meer moet inspannen om studenten en medewerkers bij het referendum te betrekken. Ook zouden ze meer middelen beschikbaar moeten stellen waarmee studentenorganisaties en medewerkers campagne kunnen voeren voor hun voorkeursmodel. Eerder deze week schreven de actiegroepen dat het erop leek dat het College van Bestuur het referendum probeert te frustreren om zo het democratiseringsproces tegen te gaan.

‘Wij achten een hoge opkomst van belang en zullen daar aan bijdragen.’

Hulp
Collegevoorzitter Ten Dam zegt tegenover Folia dat ze zich niet in de kritiek herkent. In haar reactie richt ze zich direct tot de actiegroepen: ‘Niet alles is mogelijk, maar wij achten een hoge opkomst, net als u, van belang en zullen daar aan bijdragen.’ De UvA heeft voor de organisatie van het referendum vooraf dertigduizend euro beschikbaar gesteld, aldus Ten Dam.

 

Ook zegt Ten Dam dat het college de commissie Democratisering en Decentralisering (D&D) heeft aangeboden om hen in contact te brengen met experts die ze konden helpen met de organisatie van het referendum. Ten Dam verwijst bovendien naar een webpagina van de UvA waarop staat wat het college nog meer doet om het referendum en de campagne te faciliteren.

 

Stemoproep
Zo deelt het college ‘neutrale opkomstverhogende berichten’ over het referendum op verschillende aan de universiteit verbonden websites. In de hal van het Maagdenhuis kunnen debatten georganiseerd worden. Het universiteitsbestuur helpt de Centrale studentenraad bij activiteiten waarmee ze studenten en medewerkers oproept te gaan stemmen.

 

Dinsdag zei Asva-voorzitter Henriëtte Hoogervorst in Folia Live dat er problemen waren met het verzenden van de stemoproep. ‘Alle medewerkers en studenten zullen drie e-mails als oproep ontvangen,’ zegt Ten Dam.

 

Ontmoeting
De collegevoorzitter zegt dat er op de universiteit al veel gesprekken en debatten over het referendum en de voorgestelde hervormingen plaatsvinden. ‘Als college zijn we daar zoveel mogelijk bij aanwezig. Ik hoop jullie daar te treffen.’