De Hogeschool van Amsterdam (HvA) ziet af van de proef met het flexstuderen, waarbij studenten per studiepunt betalen. De pilot past volgens de hogeschool niet bij haar onderwijsaanbod.
Najaar 2015 werd bekend dat op de UvA en HvA een proef zou worden gehouden met flexstuderen. Het idee komt van de Landelijke studentenvakbond die daarmee meer ruimte wilde bieden aan studenten die naast hun studie een bestuursfunctie bekleden, tijdelijk naar het buitenland gaan, of aan mantelzorg doen.
Deze studenten zouden niet de bijna tweeduizend euro per jaar collegegeld betalen, maar afrekenen per vak dat ze volgen. Hierdoor moesten ze goedkoper uitkomen en vrijer zijn om hun studieprogramma zo in te plannen dat het bij hun extra curriculaire activiteiten paste.
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs nam het plan over. Met de UvA en HvA werd afgesproken om bij wijze van proef duizend studenten te laten flexstuderen. Aanvankelijk was het plan dat de proef dit collegejaar al zou beginnen.
Het plan werd twee keer uitgesteld omdat er in Den Haag nog regelgeving moest worden aangepast. Eind september stemde de ministerraad dan eindelijk in, waardoor de regelgeving kon worden aangepast.
Praktisch
Vandaag heeft rector Huib de Jong bekend gemaakt dat het flexstuderen bij de HvA op praktische bezwaren stuit. ‘De voltijdopleidingen van de HvA hebben een programma waaruit je niet zomaar één vak of module kunt isoleren,’ aldus De Jong.
De hogeschool zegt wel nog steeds positief te staan tegenover het idee dat het onderwijsaanbod moet worden geflexibiliseerd. Daarvoor loopt een aantal projecten, zoals proeven waarmee vertraging wordt toegestaan, het studieprogramma kan worden verdiept.
Sneller
Ook loopt er een proef waarmee studenten met veel relevante kennis meerdere vakken tegelijk kunnen volgen om zo sneller af te studeren. De LSVb betreurt het besluit van de HvA.
Update, vrijdag 9u00: De UvA laat weten ‘in de komende maanden’ te besluiten over de proef met het flexstuderen. Mocht het doorgaan, dan zouden de eerste studenten in het collegejaar 2017-2018 aan de proef kunnen deelnemen.