Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens
actueel

Experiment met flexstuderen minimaal half jaar uitgesteld

24 maart 2016 - 14:10

Het experiment waarin studenten collegegeld kunnen betalen per vak dat ze volgen wordt met minimaal een half jaar uitgesteld. Dat vertelde UvA-rector magnificus en waarnemend collegevoorzitter Dymph van den Boom vanmiddag tijdens het academisch uurtje. De UvA en HvA wachten nog op regelgeving vanuit Den Haag.

Eind vorig jaar bracht Folia naar buiten dat de UvA en HvA van zins waren om vanaf het collegejaar 2016/2017 een proeftuin te zijn waarin studenten collegegeld kunnen betalen per studiepunt. Duizend studenten zouden niet de bijna tweeduizend euro aan regulier collegegeld betalen, maar afrekenen per vak dat ze volgen. Daarmee zouden studenten ‘meer regie kunnen voeren over hun studie’. Het plan zou vooral interessant zijn voor studenten die deeltijd studeren, veel werken naast hun studie of in een studentenbestuur zitten. Desondanks kwam er veel kritiek op de proef, omdat het rendementsdenken juist in de hand zou spelen.

 

De UvA- en HvA-medezeggenschap stelden samen een werkgroep in die het College van Bestuur adviseert over de invoering van het experiment. Zij adviseerde eerder al om een tijdje te wachten met de invoering, omdat minister Bussemaker de benodigde wijzingen in de regelgeving nog niet heeft doorgevoerd.

 

Juridisch afdekken

Rector en waarnemend collegevoorzitter Van den Boom omarmt dat advies en zegt dat UvA en HvA het regeringsbesluit afwachten, om te voorkomen dat er zowel voor de universiteit en hogeschool als voor de studenten te veel onzekerheid zal bestaan. Die Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waar men op wacht moet volgens Van den Boom ‘juridisch afdekken’ dat andere studenten de UvA of HvA niet kunnen aanklagen als zij ook willen studeren tegen de voorwaarden van de flexstudeerpilot, maar niet behoren tot de duizend uitverkoren proefkonijnen.

 

Het uitstel geldt voor minimaal een half jaar, maar de proef kan eventueel ook pas op 1 september 2017 beginnen als de AMvB er niet voor 1 februari 2017 is.