Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA en HvA proeftuin voor collegegeld betalen per studiepunt

Dirk Wolthekker,
11 december 2015 - 18:05

Een plan van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) om flexibel studeren te bevorderen is door de minister omarmd en nu ook door UvA-HvA. Het College van Bestuur is van plan volgend collegejaar een pilot te starten met duizend studenten die niet het jaarcollegegeld betalen, maar gaan betalen per vak. Er zit wel een addertje onder het gras: studenten moeten steeds een opslag betalen per vak.

In het plan zullen studenten van UvA-HvA die aan de pilot mee willen doen geen jaarcollegegeld betalen, maar betalen voor een vak; afhankelijk van hoeveel studiepunten het vak waard is.

 

Om een voorbeeld te noemen. Het huidige collegegeld bedraagt 1951 euro per jaar voor zestig studiepunten (ects). Dit betekent dat elke studiepunt 32,50 waard is. Een student die dan een vak volgt van zes punten, betaalt dan dus 195 euro. In die zin lijkt het enigszins op het vouchersysteem, waarbij studenten waardebonnen kunnen verzilveren voor het volgen van vakken. Een dergelijk systeem bestaat al aan de Open Universiteit.

 

Mogelijk 15 procent opslag

Aangezien het in de lucht houden van opleidingen waarschijnlijk meer kost dan de studenten van de pilot opleveren, komt er per vak een opslag bij voor bijkomende kosten. Te denken valt dan aan administratieve lasten die de instelling moet maken om het systeem in de lucht te houden en in te kunnen passen in de bestaande manier van begroten. Die opslag zou mogelijk 15 procent van de kostprijs van een vak zijn.

 

De pilot is gebaseerd op het plan Het nieuwe leren is flexstuderenLees hier het volledige rapport in pdf., een plan dat vorig jaar is gelanceerd door de LSVb in het kader van het ‘leven lang leren’. Het plan is vooral interessant voor deeltijders, die immers het jaarcollegegeld moeten betalen, maar vaak niet veel meer dan een paar vakken per jaar afronden. Ook voltijdstudenten die veel uren naast hun studie werken – en dus vaak langer over hun studie doen – kunnen er baat bij hebben. 

  

De pilot zal volgende week door de minister in de Tweede Kamer nader worden toegelicht. Rector magnificus Dymph van den Boom kan – indien daarom wordt gevraagd – komende maandag tijdens het Academisch Uurtje, een toelichting geven op het plan voor de pilot. Het Academisch Uurtje vindt maandag om 13.30 uur plaats in de hal van het Maagdenhuis.