Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mark Kolle
actueel

HvA krijgt stilteruimtes

Willem van Ewijk,
17 november 2016 - 15:02

Rector Huib de Jong heeft de medezeggenschap gezegd stilteruimtes te willen inrichten op de Hogeschool van Amsterdam. Hij laat nadrukkelijk weten dat het niet om gebedsruimtes gaat.

Het College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam komt binnenkort met een voorstel om ruimtes in te richten waarin studenten en medewerkers zich ‘om welke reden dan ook, even in stilte terug kunnen trekken’.

‘We zijn een openbare hogeschool. Hier wordt niet naar religie gekeken.’

‘Het gaat dan nadrukkelijk niet om één specifieke groep, of één specifieke reden,’ zegt De Jong. In het collegevoorstel zullen randvoorwaarden voor gebruik staan beschreven.

 

De plannen zijn in een vergevorderd stadium. Het College van Bestuur zou al met Facility Services hebben gezocht naar de ruimtes die hiervoor kunnen worden gebruikt, laat Mark van der Horst, de vicevoorzitter van de Centrale Medezeggenschapsraad aan Folia weten.

 

Gebedsruimte
Nadat aan de UvA al stilteruimtes werden ingericht liet een definitief besluit hierover aan de HvA op zich wachten. De komst van stilteruimtes was omstreden. ‘De stilteruimte zoals we die tot nu toe zagen, heeft het karakter van een gebedsruimte en we willen als publieke instelling vasthouden aan de scheiding van kerk en staat,’ zei rector De Jong destijds.

 

Het onderwerp werd deze week weer op de agenda gezet door de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR), het orgaan dat studenten en medewerkers vertegenwoordigt bij het bestuur van de hogeschool. Daar wordt de aankondiging van De Jong met enthousiasme verwelkomd.

 

‘Hier zijn we sowieso heel blij mee,’ zegt vicevoorzitter Mark van der Horst, die ook nog eens benadrukt dat het niet om gebedsruimtes gaat. ‘We zijn een openbare hogeschool. Hier wordt niet naar religie gekeken.’

 

Sportschool
Student en CMR-lid Bram Buskoop vindt het ook een goed besluit. ‘Sommige studenten zitten liever in Café Fest of op de sportschool op de campus, anderen liever in een ruimte waar ze tot rust kunnen komen en ontspannen.’

 

In de kelder van de Leeuwenburg, een gebouw van de hogeschool aan de Weesperzijde, bestaat overigens al enige tijd een gedoogde gebedsruimte. Ook zijn er op verschillende plekken al studieruimtes waar in stilte gestudeerd kan worden.

Lees meer over