Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UB verlaat het Singel

Dirk Wolthekker,
17 november 2016 - 11:45

De universiteitsbibliotheek (UB) vertrekt van het Singel. Dit maakten directeur huisvestingsontwikkeling Cees van der Wolf en UB-directeur Maria Heijne woensdag bekend aan medewerkers van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Studenten en medewerkers zullen in januari worden geraadpleegd over de nieuwe locatie van de bibliotheek.

In januari zal er in werkgroepen en klankbordgroepen worden geïnventariseerd wat de wensen zijn van de academische gemeenschap ten aanzien van de universiteitsbibliotheek (UB), zo liet UB-directeur Heijne woensdag weten tijdens een bijeenkomst over de ontwikkeling van de Binnenstadcampus.

 

Samen met directeur huisvestingsontwikkeling Cees van der Wolf praatte zij medewerkers van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) bij over de ontwikkeling van de Binnenstadcampus. De raadpleging maakt deel uit van het tienpuntenplan – een verzameling toezeggingen die het College van Bestuur vorig jaar deed aan de academische gemeenschap naar aanleiding van de Maagdenhuisbezetting. 

 

‘We gaan het Singel echt verlaten. Dat is het uitgangspunt van deze exercitie,’ zei Heijne. Wat de uitkomst van de raadpleging ook zal zijn, de UB aan het Singel zal op termijn verdwijnen. ‘Voor een groot deel staat de huidige UB al leeg. We hebben de collectie al teruggebracht en deels overgebracht naar het boekendepot in Amsterdam Zuidoost. Het pand aan het Singel is niet gebruiksvriendelijk voor bijvoorbeeld mindervaliden en het zou rigoureus moeten worden opgeknapt.’ Wat er in de toekomst met het pand gaat gebeuren is nog niet bekend. 

‘We gaan het Singel echt verlaten, dat is het uitgangspunt van deze exercitie’

Twintig jaar

De bouw van een nieuwe UB heeft een geschiedenis van twintig jaar. In die tijd zijn er verschillende plannen de revue gepasseerd. Aanvankelijk zou er nieuwbouw komen op de plek van de voormalige Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis op het Binnengasthuisterrein. Maar de buurt en allerlei instellingen voor cultuurbehoud liepen tegen het plan te hoop omdat de panden daarvoor gesloopt moesten worden terwijl ze op de Rijksmonumentenlijst stonden. Het plan ging van tafel. Er was al meer dan vier miljoen euro uitgegeven aan het ontwerp door het chique Spaanse architectenbureau Cruz y Ortiz.

 

Er kwam een nieuw ontwerp van MVSA Architects en Bureau Van Stigt, waarbij de panden BG 13 en 14 werden gespaard en gerestaureerd. Dat ontwerp en het bijbehorende Programma van Eisen werd omarmd, totdat de Maagdenhuisbezetting er tussendoor fietste en de hele zaak opnieuw op de agenda werd gezet. Bezetters vroegen zich af of de restauratie van de panden en de bijbehorende Binnenstadscampus niet te duur werd.

 

(De tekst loopt door onder de foto.)

Foto: Daniël Rommens
De Oudemanhuispoort in de Amsterdamse binnenstad
‘Mocht dit betekenen dat de UB niet op het BG-terrein komt, dan komt er een nieuwe aanbesteding’

Oudemanhuispoort

Tot de Binnenstadscampus behoort ook de Oudemanhuispoort, die komende zomer vrijkomt als de Faculteit der Rechtsgeleerdheid verhuist naar gebouw A van de Roeterseilandcampus. Dat schept mogelijkheden, was de gedachte, om wellicht een goedkopere UB of Binnenstadscampus te realiseren. Het bestaande plan staat in de boeken voor 64 miljoen euro. Daarbij komt de UB inclusief studieplekken in BG 13 en 14 en wordt de Oudemanhuispoort zodanig verbouwd dat de FGw er onderdak kan vinden.

 

Voor de noodzakelijke verbouwing van de Oudemanhuispoort is architectenbureau Grosfeld van der Velde uit Breda in de arm genomen. Het bureau is intussen aan het tekenen, maar het kan zijn dat het dat voor niets doet. Het alternatieve plan is namelijk het omgekeerde: niet de FGw in de Oudemanhuispoort, maar de UB.

 

Precies die kwestie zal in januari worden voorgelegd aan de academische gemeenschap: FGw in de OMP en UB in BG 13 en 14 of andersom. Uit die raadpleging komt overigens een niet-bindend advies, wat het CvB komend voorjaar wel of niet zal overnemen. ‘Mocht dit betekenen dat de UB niet op het BG-terrein komt, dan komt er een nieuwe aanbesteding,’ zei Heijne gisteren. Dat betekent dat de architecten dus opnieuw zouden moeten gaan tekenen.