Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA bungelt onderaan lijstje Keuzegids Universiteiten

Redactie Folia,
15 november 2016 - 12:41
Betreft
Deel op

De Universiteit van Amsterdam bungelt dit jaar onderaan de ranglijst die de Keuzegids hoger onderwijs heeft gemaakt van de zes ‘brede universiteiten’ van het land. Dit zijn universiteiten die opleidingen bieden in alle wetenschapsgebieden behalve techniek.

De UvA scoorde volgens de beoordelingsmethode van de keuzegids 53 punten. De Vrije Universiteit deed het iets beter met 56 punten. Groningen en Nijmegen voeren de lijst aan met ieder 62 punten.

 

Volgens de keuzegids zorgt het brede studieaanbod ervoor dat deze universiteiten lastig bestuurbaar zijn. ‘Het zet een rem op de kwaliteit van het onderwijs.’ Alleen de Rijksuniversiteit Groningen en de Radboud Universiteit Nijmegen zouden het ondanks dit brede studieaanbod met meerdere opleidingen goed blijven doen. Meer gespecialiseerde universiteiten scoorden hoger. Wageningen UR en de Technische Universiteit Eindhoven haalden respectievelijk 74,5 en 64 punten.

 

De UvA deed het eerder dit jaar beter op andere ranglijstjes zoals die van het tijdschrift Times Higher Education, en de QS Ranking. Maar volgens de keuzegids wordt daarin vooral gekeken naar de reputatie die het onderzoek heeft en is bij de beoordeling onvoldoende aandacht voor de kwaliteit van het onderwijs. Positieve punten aan de UvA zijn de opleiding Klassieke talen en het Amsterdam University College, die in de gids allebei zeer positief worden beoordeeld.

 

Enquête
De Keuzegids hoger onderwijs baseert zich voor zijn oordeel op ervaringen van studenten. Als bron nemen de onderzoekers de Nationale Studentenenquête. Daarbij kijkt de organisatie naar de vraag of studenten vinden dat zij voldoende contacturen hebben, of het niveau van de behandelde stof hoog genoeg is en of de docenten deskundig zijn.

 

‘Iedereen kent wel het type wetenschapper dat met tegenzin onderwijs geeft of er geen talent voor heeft. Een universiteit die zulke dames en heren niet bijstuurt, kan ondanks wetenschappelijk hoogstandjes onderaan onze onderwijsranglijst belanden,’ schrijft de redactie van de gids in haar inleiding.

Lees meer over