Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Tejvan Pettinger (cc, via Flickr)
actueel

UvA daalt licht in Times Higher Education Ranking

Henk Strikkers,
21 september 2016 - 21:57
Betreft
Deel op

In de Times Higher Education Ranking, één van de drie grootste wereldwijde rankings van universiteiten, staat de UvA dit jaar op plek 63. Dat is vijf plekken lager dan vorig jaar. Daarmee is de UvA achter de TU Delft (59) de tweede Nederlandse universiteit in de ranking.

De Times Higher Education Ranking is de oudste universiteitenranking en de ranglijst die met de meeste factoren rekening houdt. Onderwijs, onderzoek en citatiescores tellen allemaal 30 procent mee, het aantal internationale medewerkers en studenten telt 7,5 procent mee en valorisatie voor 2,5 procent. Desalniettemin is er kritiek op de ranking, omdat het een te eenzijdig beeld van de werkelijkheid zou geven en te veel zou focussen op weinigzeggende citatiescores.

 

De UvA heeft de laatste jaren een fikse sprong gemaakt in de ranglijst. In het academisch jaar 2010/2011 stond de UvA bijvoorbeeld nog op plek 165 en drie jaar geleden bezette de universiteit plek 83. Voor het eerst sinds tijden daalt de UvA nu op de ranking.

 

Wageningen en Tilburg

Opvallend is ook de daling van Wageningen University. Vorig jaar stond zij na een sterke stijging als enige Nederlandse universiteit nog in de top 50 van een wereldwijde ranking (nummer 47), nu daalt ze alweer naar plek 65. Toch is het niet enkel kommer en kwel voor de Nederlandse universiteiten: doordat de Tilburgse universiteit dit jaar op plek 198 terug te vinden is, staan voor het eerst alle Nederlandse universiteiten in de top 200.

 

De ranglijst wordt bovendien voor het eerst in de geschiedenis niet aangevoerd door een Amerikaanse universiteit: de University of Oxford is de nieuwe nummer 1, gevolgd door het California Institute of Technology en Stanford University. De beste universiteit van het Europese vasteland is de Eidgenössische Technische Hochschule in Zürich, die staat op plek 9.

Lees meer over