Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA wederom beste Nederlandse universiteit op QS Ranking

Henk Strikkers,
6 september 2016 - 09:25
Betreft
Deel op

De Universiteit van Amsterdam is met een 57e plek de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit op de jaarlijkse universiteitenranking van Quacquarelli Symonds. De UvA zakt daarmee weliswaar twee plekken ten opzichte van vorig jaar, maar houdt de TU Delft (62e) wel achter zich.

Al jarenlang jojoot de UvA als hoogst genoteerde Nederlandse universiteit in de QS Ranking tussen plek 50 en plek 65. De twee plekken die de UvA dit jaar daalt, zullen geen grote schok veroorzaken. De UvA scoort dit jaar zoals in voorgaande jaren weer goed op academische reputatie en relatief slecht op het aantal internationale studenten.

 

De QS Ranking wordt jaarlijks opgesteld door het Britse onderzoeksbureau Quacquarelli Symonds en is voor een groot deel (40 procent) gebaseerd op academische reputatie van universiteiten. Dat wordt gemeten door zo’n 75.000 academici wereldwijd te vragen naar welke universiteit in de top staat op hun eigen wetenschapsgebied. Daarnaast wordt onder meer waarde gehecht aan citaties per onderzoeker, het aantal studenten per wetenschapper, de reputatie van de universiteit bij werkgevers en het aantal internationale studenten en medewerkers.

 

De ranking wordt aangevoerd door Massachusetts Institute of Technology, voor Stanford en Harvard. De beste Europese universiteit is de University of Cambridge op plek 4 en de beste op het Europese vasteland het ETH in Zürich op plek 8.

Lees meer over