Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Stichting Panopticon
actueel

UvA trekt zich terug uit gesprekken over Haarlems university college

Henk Strikkers,
28 oktober 2016 - 14:19

De Universiteit van Amsterdam krijgt voorlopig geen tweede university college in Haarlem, zo laat de universiteit weten. Zij heeft de officiële uitnodiging om mee te werken aan een project in de voormalige koepelgevangenis afgeslagen.

De gemeente Haarlem zoekt al enige tijd een invulling voor de Haarlemse koepelgevangenis, sinds deze leegstaat. Stichting Panopticon wil graag een university college met een focus op kunst, cultuur en ondernemerschap openen in de koepelgevangenis en voerde daar verkennende gesprekken over met onder meer Hogeschool InHolland en de UvA.

 

Vorige week kwam het verzoek van Panopticon om een officiële participatieverklaring te tekenen en daarna aan een haalbaarheidsonderzoek te beginnen. De UvA heeft vandaag besloten om zich terug te trekken en die verklaring niet te ondertekenen. De universiteit wil zich focussen op haar eigen instellingsplan en haar eigen doelen. Panopticon en InHolland willen wel samen verder met het project en zoeken nog naar een andere instelling.

 

In het deze week gepresenteerde rapport van de commissie Democratisering & Decentralisering staat een kritische passage over eerdere samenwerkingsprojecten van de UvA: ‘Succesvolle samenwerkingsprojecten in onderwijs en onderzoek hebben een bottom-upaanpak en moeten niet voorbarig worden opgeschaald tot megaprojecten: dat is de les van de afgelopen jaren en niet alleen aan de Universiteit van Amsterdam.’ Het lijkt erop dat het universiteitsbestuur deze aanbeveling ter harte heeft genomen.

 

De UvA heeft samen met de VU al een university college: het Amsterdam University College op het Science Park.