Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Promotiemateriaal van Open de Koepel
actueel

UvA voert verkennende gesprekken over tweede university college

Henk Strikkers,
1 juni 2016 - 13:17

Het is niet ondenkbaar dat de UvA binnenkort een tweede university college opent. Een woordvoerder van de UvA bevestigt dat de universiteit ‘verkennende gesprekken’ voert over het project ‘Open de Koepel’, dat een university college wil openen in de Haarlemse koepelgevangenis.

De koepelgevangenis in Haarlem werd in 1901 gebouwd en werd tot dit voorjaar door de overheid gebruikt om vierhonderd gevangenen te huisvesten. In het kader van het terugdringen van het aantal cellen in Nederland is de gevangenis echter gesloten. Op dit moment wonen er enkele honderden vluchtelingen, maar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers heeft meerdere keren benadrukt dat het om tijdelijke huisvesting gaat

Open de koepel
In Haarlem is een initiatief ontstaan om in de koepelgevangenis een university college te stichten. Hans Adriaansens, de oprichter van het eerste university college van Nederland van de Universiteit Utrecht, is een van de voortrekkers van de stichting die op haar website pocht met het feit dat de UvA, Hogeschool InHolland en de Bildung Academie meedenken over de invulling van het onderwijs. Daarnaast zou Haarlem Valley meewerken aan een innovatiecentrum met start-ups nabij de koepelgevangenis.

De UvA bevestigt bij monde van een woordvoerder dat er ‘verkennende gesprekken’ worden gevoerd met de stichting, maar benadrukt dat de gesprekken zich nog in een zeer vroeg stadium bevinden. Volgens de UvA zou het kunnen gaan ‘om een Roosevelt-constructie’. Die constellatie, waar ook University College Roosevelt in Middelburg gebruik van maakt, houdt in dat de universiteit licentiehouder is en daarmee verantwoordelijk is voor onderwijskwaliteit. De universiteit heeft echter geen financiële bemoeienisToen het University College Roosevelt in 2008 in financiële problemen kwam, sprong de Universiteit Utrecht overigens wel eenmalig bij..


De UvA heeft in samenwerking met de VU al een university college: het Amsterdam University College (AUC) op het Science Park.