Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jolene Meijerink (Erasmus Magazine).
actueel

Cormet catering wint aanbesteding

Dirk Wolthekker,
2 september 2016 - 10:00

De aanbesteding van het nieuwe cateringcontract voor UvA en HvA is gewonnen door Cormet catering. De verliezende partij, Journey of Food, heeft nu drie weken de tijd om in beroep te gaan tegen de gunning aan Cormet.

Dit heeft Bert Zwiep, hoofd inkoop en logistiek bij de afdeling Facility Services van UvA-HvA, vandaag bekendgemaakt. De uitslag is een tegenvaller voor de huidige cateraar Eurest, die onder de naam Journey of Food aan de aanbesteding meedeed. Als Journey of Food niet in beroep gaat tegen de gunning gaat de catering op 1 januari 2017 over op Cormet.

 

Wageningen

Cormet catering is een Noord-Hollands cateringbedrijf uit de buurt van Hoorn en is gespecialiseerd in de catering van scholen en onderwijsinstellingen, waaronder scholen voor voortgezet onderwijs en verschillende Regionale Opleidingscentra (ROC’s). Ook verzorgt Cormet sinds 2012 op diverse locaties de catering van Wageningen University. Naar eigen zeggen streeft het bedrijf ernaar ‘de beste onderwijscateraar van Nederland’ te zijn. De meeste cateraars zullen dat zeggen, maar Cormet hecht bovendien grote waarde ‘aan langdurig partnerschap, in plaats van contractueel gewin op de korte termijn’. Cormet hecht ook veel waarde aan verse en gezonde producten: de cateraar won al verschillende malen de ‘gezonde schoolkantine-schaal’ van het Voedingscentrum.

 

Bij de gunning van het cateringcontract in Wageningen zeiden beide directeuren van Cormet, Rijkent Cornelius en Frank Metzelaar over hun cateringfilosofie: ‘Er bestaat per definitie geen slechte voeding, wel een slechte consumptie ervan. Daarom schenken wij veel aandacht aan de bereidingswijze, de grootte van de porties en productiemethoden.’

 

Ondernemerschap

In Wageningen is Cormet trouwens niet de enige cateraar, want ondernemerschap is intussen het toverwoord in de cateringwereld: de cateraar aan wie het contract wordt gegund moet een deel van de catering uitbesteden aan ‘onderaannemers’ om de concurrentie – en daarmee de kwaliteit van het aanbod – te bevorderen, althans dat is de gedachte. Zo zal het ook moeten gaan aan UvA en HvA: de nieuwe cateraar moet samenwerken met andere (kleinere) bedrijfjes en hen dus een deel van de omzet gunnen. Ook zal Cormet moeten meewerken aan cateringinitiatieven van studenten en medewerkers of aan onderwijsgerelateerde activiteiten in bijvoorbeeld een Foodlab.

 

Business-case

Bert Zwiep zegt in een korte toelichting op de gunning: ‘We hebben moeten kiezen tussen twee mooie aanbiedingen, maar Cormet heeft in de offerte net iets meer ondernemerschap laten zien. Cormet heeft bovendien een goede business-case met voldoende investeringen op alle campussen van UvA en HvA. Meer kan ik er op dit moment niet over zeggen, want Journey of Food kan nog in beroep gaan tegen de gunning.’ In de race om het cateringcontract deden aanvankelijk ook Albron, Sodexo, Vitam en Vermaat mee. Zij trokken zich vorige maand terug door uiteindelijk geen offerte in te dienen.

 

2011

Bij de aanbesteding van de catering in 2011 deed Cormet ook mee, maar zag halverwege de aanbesteding van verdere deelname af. Toen zei directeur Metzelaar tegen Folia: ‘Wij worden als gespecialiseerde onderwijscateraar niet in staat gesteld een verantwoord ondernemersrisico te nemen. Het aanbieden van een passende offerte was ons inziens niet haalbaar.’ Kennelijk was dat nu wel het geval en vooralsnog met succes.